Cześć forumowiczki i forumowicze. Przede wszystkim hobbystycznie, ale po części także zawodowo, interesuję się historią nośników służących do dystrybucji treści audiowizualnych, a w szczególności – kasetami wideo. Fascynuje mnie wszystko, co wiąże się z funkcjonowaniem w latach 80. i 90. tak zwanej kultury wideokasetowej. Nie dysponuję wieloma informacjami na temat tego, jak wyglądało życie kulturalne związane z nośnikiem wideo w Bytomiu, dlatego chciałbym w niniejszym temacie prosić Was o podzielenie się ze mną między innymi (zapewne czegoś w poniższym spisie nie ująłem, ale zapewniam, że każda informacja będzie dla mnie cenna):
a) namiarami na bytomskie wypożyczalnie kaset wideo – zarówno na te istniejące (jeśli jeszcze jakieś przetrwały), jak i na te nieistniejące, po których zachowały się materialne ślady (szyldy, neony, banery);
b) fotografiami dokumentującymi wygląd bytomskich wypożyczalni kaset wideo (zależałoby mi na przykład na fotografiach utrwalających wygląd wypożyczalni mieszczącej się w tunelu zachodnim – łączącym centrum miasta z Łagiewnikami i Szombierkami), a także kształt Waszych kolekcji albo przebieg wydarzeń związanych z oglądaniem filmów z nośnika wideo;
c) Waszymi historiami związanymi ze standardem VHS, a dotyczącymi między innymi: pierwszych wypożyczalni; miejsc, w których można było nabyć kasety; pirackich nagrań; pierwszych oglądanych filmów; grupowych seansów – także biletowanych; życia kulturalnego toczącego się wokół osiedlowych wypożyczalni; prowadzenia wypożyczalni kaset wideo;
d) artykułami prasowymi dotyczącymi bytomskich wypożyczalni.
Będę wdzięczny za poświęcenie chwili na wygrzebanie poszukiwanych przeze mnie materiałów z Waszych prywatnych archiwów (także archiwów pamięci)!