Wiele już się mówiło o tej inwestycji w Bytomiu (na forum z tego, co szukałem, to akurat nie), wiele razy też odwlekano realizację tej inwestycji. W programie Pana Koja na kolejną kadencję jednym z punktów jest właśnie:
- budowa nowej siedziby straży pożarnej wraz z Zintegrowanym Centrum Zarządzania Kryzysowego w porozumieniu z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych i Administracji i Wojewódzkim Pogotowiem Ratunkowym.
Czy wiadomo coś konkretnego? Czy inwestycja wreszcie ruszy?
Pozwólcie, że podzielę się swoją subiektywną opinią na temat straży w naszym mieście. Miałem trochę do czynienia z nią (odpukać nie podczas interwencji u mnie

), ale kolegi ojciec był strażakiem, nie raz miałem okazję zwiedzić sobie dokładnie jednostkę na ul. Strażackiej, wysłuchiwać opinii strażaków o samej jednostce o całym funkcjonowaniu jej w mieście. Sprzęt jest całkiem ok, to trzeba przyznać, zwłaszcza teraz, gdy kupili nową drabinę (ok w czasie już "sławnego" pożaru w kamienicy w Bytomiu wyszło, że nie mają długiej takiej pojedyńczej drabiny, ale jak się okazało to niedopatrzenie w niemalże każdych jednostkach). Strażacy nie mają ani rury, którą by zjeżdżali, bramy do garażu są tak wąskie, że przysięgam dosłownie na centymetry wjeżdżają tam samochodami (widziałem na własne oczy i pełen respekt dla panów kierowców!), sam stan budynku pozostawię bez komentarza... Standard czegokolwiek wewnątrz, to taka poniżej średniej dla początku lat 90. Sypiące się okna, tynki, krzywe podłogi, ciasne garaże. Przeciętni ludzie nie wiedzą i nigdy nie zobaczą tego, jak wygląda to wewnątrz, dlatego temat jest jakoś specjalnie nieporuszany, ja jednak mogę ręczyć za to, że nowa jednostka, to konieczność. Obecny budynek jest zabytkiem, więc poszerzenie wjazdów do garaży odpada, dodatkowo w garażach są filary podtrzymujące konstrukcję, które także stanowią barierę architektoniczną dla szerszych pojazdów.
Inną kwestią jest samo ulokowanie budynku straży. Na dzień dzisiejszy przy wyjeździe muszą przepychać się przez rzeszę stojących w korkach samochodów, widziałbym nową jednostkę w centrum, ale w trochę bardziej dostępnym miejscu...