Zgadzam się z przedmówcą.
Wracając do sprawy dachu wystosowałem pismo do bytomskich mieszkań i czekam na odpowiedź. Teraz opiszę świetny przykład mój po prostu (
Perełka Bytomska - proponuję utworzyć osobny temat na forum poświęconym takim perełkom, jak moja, niech mieszkańcy się wypowiadają) pismo z czerwca 2020 r. Dostałem rozliczenie roczne za wodę (płacę zaliczkę, a potem wyrównanie ), okazało się, że mam za mało zapłacone i trzeba wyrównać do stanu faktycznego, kwota to 160 zł niedopłaty, zaokrąglam bez groszy. Teraz cytuje przepis, który został dołączony do pisma pominę nr konta. "
Jeżeli w wyniku indywidualnego rozliczenia lokalu koszty są niższe niż naliczone zaliczki, nadwyżka zostanie zaliczona na poczet należności czynszowych" To było jak się ma nadwyżkę teraz niedopłata. cytuję "
Jeżeli w wyniku indywidualnego rozliczanie lokalu koszty są wyższe niż naliczone zaliczki niedobór powinien zostać wpłacony na indywidualny rachunek " teraz numer konta bla bla bla i dalej cytuję "
w terminie 30 dni od daty rozliczenia kosztów dostawy mediów . Jednocześnie na podstawie art. 467 i 481 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964r. Kodeks cywilny informujemy, iż po bezskutecznym upływie w/w terminu płatności zostaną naliczone odsetki ustawowe za opóźnienia" Teraz ja jako posłuszny obywatel władzy bytomskich mieszkań szybko wpłaciłem wymaganą kwotę, żeby nie wlepili ustawowych odsetek i z zadowoleniem przejściem do codziennych obowiązków postanowiłem skryć owe pismo do teczki na tego typu dokumenty. W trakcie wkładania przez przypadek otwarłem rozliczenie z tamtego roku w którym znalazłem o dziwo nadwyżkę o której po prostu zapomniałem w kwocie 176 zł. w piśmie z czerwca 2020 nie było ani słowa, że w tamtym roku miałem nadwyżkę. Bardzo się ucieszyłem, bo z pisma wynika, że będę miał zapłacony czynsz albo jakąś tam część z niego. Postanowiłem zadzwonić do bytomskich mieszkań i dowiedzieć się na czym stoję. Tak jak pomyślałem tak też zrobiłem sympatyczna pani powiedziała mi po długim sprawdzaniu, że faktycznie jest taka nadwyżka i może być przeznaczona na następny czynsz. Teraz najlepsze #######

jeszcze coś tam po sprawdzała i mówi, że mam jeszcze 460 zł nadpłaty za czynsz

zatkało mnie, bo żadnego pisma od nich nigdy nie dostałem i nawet nie wiedziałem, że mam nadwyżkę, oprócz tej z wody którą przeoczyłem w tamtym roku. Miałem dużo spraw na głowie i nie zwróciłem na to uwagi (chwilowe zaćmienie

) Spytałem jak mam teraz te pieniądze przeznaczyć na czynsz odpowiedz padła, że mam nie płacić czynszu

mówię pani z którą rozmawiam, że nie można tak na telefon, trzeba by jakieś pismo wystosować do mojej osoby, żeby nie było tak, że nie płacę czynszu bo żadnego pisma od bytomskich mieszkań nie dostałem.W odpowiedzi padło, że jam wystosować do nich pismo o zaliczeniu nadpłaty na czynsz (na piśmie nic nie mam o nadwyżce czynszowej, może jest wirtualna albo Pani źle przeczytała od innego lokatora

) Od nadpłaty minął rok ostatniego rozliczenia za wodę, w którym było zawarte, że mam nadpłatę, ale w ciągu roku nikt mi o tym nie przypomniał i nawet w tegorocznym rozliczeniu nic takiego się nie znajdowało, ty człowieku płać, a my będziemy kasować

i nic nikomu nie będziemy mówić, no bo po co odsetki tylko w jedną stronę są prawnie sformułowane. Zaznaczę, że tylko na pismach z bytomskich mieszkań, ty jak masz nadpłatę to odsetek nie dostajesz. Ja się pytam dlaczego i dlaczego nikt mnie nie powiadomił że tak wysoka kwota jest nadpłaty za czynsz i od kiedy ona występuje. A jak pytam przemiła Panią, jak to mam załatwić, to dowiaduję się, że mam nie płacić czynszu. I teraz pytanie czy polityka płacenia czynszu w Bytomiu tak nagłaśniana przez Pana prezydenta Wołosza faktycznie dociera do ludzi pracujących w instytucjach podlegających wyżej wymienionemu. Czy to tylko pożywka do mediów, a życie pisze swoją historię. Płacę czynsz mama nadpłaty, a Pan z działu technicznego mówi mi, że ma związane ręce i ni jak nie może mi pomóc z kapiącym dachem, natomiast miła Pani z bytomskich mieszkań mówi mi, że mam nie płacić czynszu bez żadnej podstawy prawnej lub przepisu nawet nie ukrywa tego faktu. To normalna zakorzeniona polityka w Bytomskich Mieszkaniach. Tak to się tam odbywa, a Pan Prezydent niech se mówi co tam pogada i przestanie. To już trochę przesady, do tego po ostatnim tąpnięciu zapadła się podłoga w kuchni mojego mieszkania i szafki stojące całe się pokrzywiły i jak chodzę to one ruszają się w rytm moich kroków, taki ubaw mam z tego mieszkania, choć sytuacja jest tragiczna. Pieniądze leżą u nich na rachunku nie wiadomo od kiedy, żadnych informacji w tej sprawie nie dostałem, Pan kierownik ma związane ręce, a ja chodzę sobie po kuchni i obserwuje jak szafki ruszają się razem ze mną i na pęknięcia, które pojawiły się po wcześniejszych tąpnięciach (w przeciągu dwóch lat ) i obserwacji kilku komisji, co wydawało by się normalną rzeczą, żeby to ponaprawiać, a zapomniałem kierownik ma związane ręce, to przez te szafki to ich wina

Czekam na pismo od Pani Dyrektor Bytomskich Mieszkań, czy też jak pan Kierownik będzie miała związane ręce.

sprawa w toku. Link do artykułu o zaległościach czynszowych
2020/06/15/remonty-budynkow-tylko-tam-gdzie-regularnie-oplacane-sa-czynsze/