Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Ponad 60% bytomian niezaszczepiona 2021/06/16 10:05 #195480

pbs.twimg.com/media/E337XmjXMAUcSCH?format=png&name=large

Jak widać na wykresie bytomianie podobnie jak i inni mieszkańcy województwa śląskiego oraz Polski w ogóle pozostają w większości niezaszczepieni. Ponieważ wariant delta koronawirusa (zwany także wariantem indyjskim), który jest dwukrotnie bardziej zakaźny od dotychczasowych wariantów, coraz szybciej rozprzestrzenia się w populacji to można przypuszczać, że jesień tego roku może skończyć się kolejnym lockdownem.

W kontekście słabego wyszczepienia bytomian oraz ponad 20% nadmiarowej liczby zgonów spowodowanych pandemią koronawirusa w Bytomiu w 2020 takie nagrody są jednak zdumiewające:

Nasze miasto zostało uhonorowane nagrodą specjalną w czwartej edycji konkursu Zdrowy Samorząd za innowacyjne działania podjęte przez gminę w 2020 roku w związku z minimalizowaniem skutków pandemii koronawirusa. Konkurs będący imprezą towarzyszącą VI Kongresowi Wyzwań Zdrowotnych, organizowały redakcje Portalu Samorządowego i Rynku Zdrowia.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ponad 60% bytomian niezaszczepiona 2021/06/16 13:33 #195482

U nas w miescie mają nieco inne podejście do szczepień. Sam byłem dzisiaj świadkiem, przed 8:00 rano w Żabce, kobieta nawet schludnie ubrana na pierwszy rzut oka, dokonywała zakupu 2 x żubr + 0.5 litra ułańskiej i do tego paczka tytoniu. Całość 43 zł. Będący z nią chłopak, na oko jakies 8-10 lat syneczek, na pytanie czy może lizaka usłyszał odpowiedz ze nie bo nie ma pieniędzy.
Dopiero po jakims czasie zakumałem - dzis 16.06, wypłacono 500+.

Ponad 60% bytomian niezaszczepiona 2021/06/16 14:59 #195483

Przepraszam, jestem po kilku męczących dniówkach i co chwilę przysypiam. Nie łapię związku 500+ żubr ułańska lizak - szczepienia.

Ponad 60% bytomian niezaszczepiona 2021/06/16 17:18 #195485

pbs.twimg.com/media/E337XmjXMAUcSCH?format=png&name=large

Jak widać na wykresie bytomianie podobnie jak i inni mieszkańcy województwa śląskiego oraz Polski w ogóle pozostają w większości niezaszczepieni. Ponieważ wariant delta koronawirusa (zwany także wariantem indyjskim), który jest dwukrotnie bardziej zakaźny od dotychczasowych wariantów, coraz szybciej rozprzestrzenia się w populacji to można przypuszczać, że jesień tego roku może skończyć się kolejnym lockdownem.

Trzeba pamiętać o dwóch czynnikach- szczepienia młodzieży trwają stosunkowo krótko. Do tego nie wiadomo jaką liczbę ludności uwzględniono w zestawieniu. Jeżeli weźmiemy pod uwagę rzeczywistą a nie wirtualną liczbę mieszkańców i do tego jedynie dorosłych okaże się, że sytuacja jest niezła.
Nie oznacza to oczywiście, że możemy zapomnieć o pandemii. Szczególnie niepokojący jest np. niski poziom szczepień w grupie powyżej 80 lat.

Ponad 60% bytomian niezaszczepiona 2021/06/29 09:20 #195542

U nas w miescie mają nieco inne podejście do szczepień. Sam byłem dzisiaj świadkiem, przed 8:00 rano w Żabce, kobieta nawet schludnie ubrana na pierwszy rzut oka, dokonywała zakupu 2 x żubr + 0.5 litra ułańskiej i do tego paczka tytoniu. Całość 43 zł. Będący z nią chłopak, na oko jakies 8-10 lat syneczek, na pytanie czy może lizaka usłyszał odpowiedz ze nie bo nie ma pieniędzy.
Dopiero po jakims czasie zakumałem - dzis 16.06, wypłacono 500+.

Niektórych należałoby poddać terapi behawioralnej zamiast szczepienia.

• Strona:
  • 1
Moderatorzy: Ghost
Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone