Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Termomodernizacja budynku wspólnoty - kilka pytań 2008/03/06 17:39 #19266

• Artur
  • Artur Avatar Autor
  • Gość
  • Gość
Witam,
Przymierzam się do termomodernizacji budynku w którym mieszkam. Przy okazji dowiedziałem się że istnieje możliwość dofinansowania z funduszu ekologicznego jakim dysponuje Wydział Ekologii UM i z kredytu BGK którego część możne zostać umorzona. Na nieszczęście jest to wspólnota w której cześć udziałów ma ZBM. Tak więc wszelkie kwestie formalne związane z dofinansowaniem pozostają na mojej głowie ;-(.
Mam zatem pytanie -
- Czy ktoś z szanownych formumowiczów przechodził procedurę dofinansowania termomodernizacji budynku wspólnoty ze środków Wydziału Ekologii UM i kredytów BGK ?
- Czy mozna liczyc na wspracie ze strony ZBM i kto ewentualnie się tym zajmuje ?
- Który z bytomskich banków ma doswiadczenia w obsłudze kredytów BGK ?
- JAkie pułapki czekją na inwestora w całym procesie remontu i zwrotu kosztów ?

Będę wdzięczy za wszelkie wskazówki.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Termomodernizacja budynku wspólnoty - kilka pytań 2008/03/06 23:14 #19271

• sirenqua
  • sirenqua Avatar
  • Gość
  • Gość
"wszelkie wskazówki"...
Moje są dwie:
Wydział Ekologii dopłaca do 1000 zł po wymianie pieca na gazowy lub węglowy z parametrami zapewniającymi obniżenie "niskiej emisji" - więcej wskazówek i parametry do uzyskania w pokoju 311 w UM.
Jeśli w budynku jest wspólnota, której ZBM jest członkiem to remonty uzgadnia (chyba) walne zgromadzenie członków. Jeśli walne zgromadzenie ustali podział kosztów termomodernizacji, to ZBM będzie musiał się dołożyć.
Więcej nie wiem :(

Termomodernizacja budynku wspólnoty - kilka pytań 2008/03/30 23:30 #19665

• avente
  • avente Avatar
  • Gość
  • Gość
jestem zarządcą nierychomości, zadzwoń to Ci pomogę tel. 505 099 275

Termomodernizacja budynku wspólnoty - kilka pytań 2018/11/14 13:37 #181935

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc odświeżę ten. Czy któryś z forumowiczów może polecić solidną firmę, która przeprowadzi termomodernizację budynku razem z izolacją fundamentów?
Mamy teoretycznie jednego sprawdzonego wykonawcę, ale mają tyle roboty, że nawet nie znajdują czasu żeby podjechać na oględziny. Z kolei o firmie zaproponowanej przez Zarządcę słyszałem różne opinie, więc chciałbym jeszcze sprawdzić gdzie indziej.

Termomodernizacja budynku wspólnoty - kilka pytań 2018/11/14 13:52 #181936

Lepiej poczekaj na tych sprawdzonych :)

Termomodernizacja budynku wspólnoty - kilka pytań 2018/11/14 14:24 #181937

Lepiej poczekaj na tych sprawdzonych :)

Tylko, że oni raczej nie przyjdą, za dużo roboty mają. A elewację chcielibyśmy w przyszłym roku zrobić, nie za 5 lat ;)

Termomodernizacja budynku wspólnoty - kilka pytań 2018/11/14 21:47 #181938

W grudniu 2017 nasza wspólnota przeprowadziła termomodernizację kamienicy z 1937 roku, który również jest zarządzany przez ZBM. Było trochę nerwów, ale p przejściu całej papierologii poszło już sprawnie. Firma, którą wybraliśmy uwinęła się z tym w niecałe 2 miesiące. Dodam, że wymiana okien, remont dachu i klatki schodowej mieliśmy zrobione już wcześniej. To, że ZBM wami zarządza nie jest złe, bo zawsze można sprawdzić stan finansów przez internet a jeżeli jesteś w zarządzie wspólnoty, to możesz wystąpić do banku o pasywny wgląd do konta i masz przynajmniej kasę pod kontrolą. Załatwia się to w ZBM za pomocą uchwały wspólnoty. Jeżeli chodzi o dofinansowanie, to za pośrednictwem banku PKO BP macie szansę na premię termomodernizacyjną w wysokości 16% inwestycji. Bank monitoruje postęp prac i sukcesywnie wypłaca pieniądze wykonawcy. Po wykonaniu termomodernizacji przysługuje zwolnienie z podatku od nieruchomości przez 5 lat. Podatek od gruntów się płaci. Nie wiem jak będzie w przyszłym roku, bo ta uchwała rady miasta jest ważna do końca grudnia 2018 i nie wiadomo, czy mowa władza przedłuży tą uchwałę. Jeżeli zdecydujecie się na wykonawcę najtańszego, to wróży tylko kłopoty. Jeden budynek na naszej ulicy miał być tani a w sumie było drogo, bo 3 firmy go robiły. ZBM co prawda daje propozycje kosztorysów od wykonawców, ale wspólnota ma prawo wybrać swojego kandydata. Im szybciej to zrobicie, tym lepiej i taniej dla wspólnoty, bo i tańsze rachunki za ogrzewanie a płace pracowników i ceny materiałów budowlanych ciągle rosną. Jeżeli mieszkacie w kamienicy, to niestety, karty rozdaje konserwator zabytków. Możecie ocieplić tylko od podwórka a kolor od ulicy, to już nie sprawa wspólnoty. Konserwator se warunki dyktuje, a wspólnota za to płaci. Skontaktuj się z firmą z ul. Musioła z Bytomia. Górale znają się na swojej robocie. Powodzenia życzę.

• Strona:
  • 1
Moderatorzy: Ghost
Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone