Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Seriale nie-polskie 2007/10/23 18:18 #16735

Temat o polskich serialach rozwinął się dosyć sporo. Po uściśleniu go postanowiłem założyć temat o serialach obcojęzycznych. Na początek moja grupa :) gdzie żaden nie jest na czołówce gdyż każdy podoba/ł mi się "po równo". Większość z nich albo nie jest dostępna w bezpłatnej TV, albo nie ma ich w ogóle :) . Część z nich stanowią seriale kanadyjskie, w których się wręcz zakochałem. Tam kręcą na prawdę dobre seriale :) . Posty będę umieszczał jeden pod drugim. Nie będę ich łączył w jedno, aby wyodrębnić poszczególne tytuły.

Dead Like Me: www.deadlikeme.tv/ prod. Kanada/USA, gat. komedia - sci-fi

Części demontowanej stacji orbitalnej MIR spadają na Ziemię. Wszystko oczywiście idzie zgodnie z planem, części stacji spadają tam gdzie obliczono - do wody. Niestety przy obliczeniach pewnie się pomylono, gdyż z kosmicznej stacji jedna część nie leci właściwą trajektorią. Jest to kosmiczna muszla klozetowa z sedesem :D . Owa muszla zdążyła wypalić się w atmosferze. Gorzej z sedesem. Ten spada na Ziemię zabijając przy okazji główną bohaterkę Georgię Lass, która wyszła na przerwę w pierwszym dniu pracy. Od tej pory staje się ponurym żniwiarzem - śmiercią. Okazuje się, że nie jest sama. Współpracuje i z innymi żniwiarzami, którymi są: impulsywna pani od wlepiania mandatów za złe parkowanie, aktorka, która szczyci się ilu aktorom zrobiła w życiu loda, mafiozo oraz narkoman, alkoholik i brytyjczyk w jednym (gienialny akcent :) ). Niestety bycie żniwiarzem nie jest takie wesołe :) , żniwiarz musi coś jeść, musi znaleźć pracę i mieszkanie.

Na stronie filmweb.pl napisano:

Opowieść o śmierci, czyli najlepszy obraz życia.

Kiedy usłyszałem o „Dead Like Me” zaintrygowała mnie oś akcji serialu: główna bohaterka ginie od uderzenia deski klozetowej ze stacji kosmicznej MIR i staje się Ponurym Żniwiarzem, zbierającym dusze mających umrzeć ludzi. Podejście do tematu śmierci z uśmiechem sprawiło na mnie wrażenie, że czeka mnie projekcja w stylu powieści Terry’ego Pratchett’a, co było zachęcające. Tego jednak zdecydowanie nie ujrzałem.
Na początku było to dla mnie sporym rozczarowaniem. Spodziewałem się dużej dozy humoru, widocznych wątków każdego odcinka, być może powiązanych w tworzącą całość ciekawą historię z motywem przewodnim. Nic z tego. Po pierwszym rozczarowaniu przyszło jednak... drugie. Część opowiadanej historii sugerowała, że główna bohaterka Georgia będzie kolejnym superbohaterem, wykorzystującym swe moce do ratowania świata - w tym przypadku tej wkrótce mającej umrzeć części społeczeństwa. Walka z przeznaczeniem wydała mi się interesującym zagadnieniem, dałem więc serialowi „drugą szansę”, a kiedy i tu się zawiodłem, miałem już go na dobre odłożyć. Jedyną rzeczą, którą uznałem godną uwagi był dosyć ciekawy sposób realizacji niektórych ujęć – mimo jakby braku akcji, opowieść toczy się w miarę dynamicznie. Trochę jednak wciąż zainteresowany obejrzałem jeszcze trochę serialu i wreszcie po pochłonięciu kilku kolejnych odcinków zrozumiałem, czemu to, co wydawało mi się nudne i nieinteresujące, jest tak niesamowite i wyjątkowe.
„Dead Like Me” to opowieść z gatunku fantastyki, która w konwencji czarnego humoru ukazuje to, co jest rzeczywiste – życie. To prawda, główna bohaterka nie żyje. Jak więc można pokazać życie, kiedy opowiada się o martwej osobie? Pomijając poglądy na to jak wygląda „życie po życiu” i idące za tym konotacje religijne twórcy przedstawili bardzo realistyczny i wyraźny obraz życia i relacji międzyludzkich, pokazując świat filmowych „nieumarłych” wraz ze światem żywych. W serialu wszystko się przeplata: rodzina głównej bohaterki borykająca się z własnymi problemami, także po utracie bliskiej osoby i jednocześnie nie mogąca się pogodzić z własną śmiercią Georgia, która stopniowo odkrywa, że jej życie tak naprawdę dopiero się zaczyna.

Fabuła serialu skupia się głównie na samej bohaterce (będącej zarazem narratorem), a także na wspomnianej już jej rodzinie oraz „nieumarłych” przyjaciołach Georgii. Absurd i rzeczywistość przeplatają się i zderzają niczym niektóre – delikatnie mówiąc – „pospolite” odpowiedzi jednych bohaterów na „życiowe” problemy drugich.
„Dead Like Me” pod powierzchownym wrażeniem braku akcji jest ciekawym podejściem do tematu życia i śmierci – jest zarówno czarną komedią, jak i dramatem w konwencji fantasy (bądź jak kto woli science-fiction). Wyobraźnia, dramat i humor w nietypowym wydaniu, do którego trzeba podejść z cierpliwością, aby odnaleźć sens tam, gdzie zaczyna się fikcja.

Serial składa się z dwóch serii. Nie brakuje w nim humoru, a zwłaszcze tego mojego ulubionego - czarnego humoru. Do tego trochę powagi, trochę scen "łzoprowokujących", ale nie takich ckliwych jak w romansidłach, po prostu z życia wziętych. I oczywiście aktorzy, którzy są świetni. Zwłaszcza główna bohaterka i mój ulubiony Brytyjczyk i jego walka z nałogami:
- He is British.
- Oh, I see...

Serial wart uwagi.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Seriale nie-polskie 2007/10/23 18:47 #16736

ReGenesis: prod. Kanada, gat. dramat sci-fi

NorBAC to północno-amerykańska instytucja leżąca w Kanadzie - Toronto. Bohaterem jest szef tego laboratorium - David Sandstrom, na którym skupia się seria.
W laboratorium zajmują się genami. Ich codzienna praca obfituje w bioterroryzm, skażenie środowiska czy choroby tj. hiszpańska i ptasia grypa, ebola, BSE, AIDS i inne przyjemności.
Serial jest dla mnie przyjemnością. Spora dawka, jak na serial, terminologii zaczerpniętej z genetyki to coś dla mnie :) .
NorBAC jest fikcyjną instytucją, a już dorobiła się własnej strony internetowej: www.norbac.ca/ gdzie można się dowiedzieć m.in. nad jakimi projektami obecnie w laboratorium pracują

Serial emitowany jest na kanale AXN, w soboty o 19.00

ReThink Everything :D .

Seriale nie-polskie 2007/10/23 19:05 #16737

Numb3rs: prod. USA gat. kryminalny

Charlie Epps jest gienialnym matematykiem. Jego brat agentem FBI. Przez przypadek w ręce Charliego wpadają akta pewnej sprawy. Charlie postanawia pomóc FBI wykorzystując swój gieniusz do obliczenia poczynań przestępcy.

Lubię seriale gdzie królowa nauk jest jedną z bohaterek filmu :) .
Serial jest emitowany na kanale AXN

Seriale nie-polskie 2007/10/23 19:20 #16738

Jericho: prod. USA gat. dramat sci-fi

Jest to postnuklearny serial :) .

Spokojne miasteczko Jericho zamienia się w jedną z niewielu osad gdzie "tętni" życie, po tym jak jego mieszkańcy obserwują grzyb nuklearny pojawiający się w oddali. Jericho zostaje odizolowane od reszty świata. Rozpoczyna się walka o przetrwanie.
Okazuje się, że Stany Zjednoczone ..., ale co będę spojlerował. Taki Fallout w innym wydaniu.

Serial pokazuje jak w jednej chwili upada amerykańska potęga, pokazuje zachowania ludzi. Ciekawostką jest kto może być winen tych problemów.

Seriale nie-polskie 2007/10/23 19:54 #16740

Panie Piotrze, co to za kontrowersyjny obrazek? Chyba jakieś zabezpieczenie przeciw hotlinkom :P

Seriale nie-polskie 2007/10/23 20:41 #16742

Panie Piotrze, co to za kontrowersyjny obrazek? Chyba jakieś zabezpieczenie przeciw hotlinkom :P

Który? Jestem leniwy. Potem pozamieniam źródła :)

Seriale nie-polskie 2007/10/23 20:52 #16743

wspominalam juz o tym serialu.... teraz mala reklama ;)

Bez skazy

Oryginalny tytuł Nip/Tuck
Gatunek obyczajowy
Kraj produkcji Stany Zjednoczone
Data premiery 22 lipca 2003
Liczba odcinków 59 (4 sezony)
Główne role Dylan Walsh
Julian McMahon
John Hensley
Roma Maffia
Kelly Carlson
Joely Richardson
Stacja telewizyjna Stany Zjednoczone FX
Polska TVN
Niemcy PRO 7
Język angielski

Oglądalność w USA :

Pierwszy sezon oglądało średnio 3,25 mln widzów, drugi - 3,8 mln, a trzeci 3,9 mln.

Odcinek "Bez skazy", który zgromadził największą oglądalność w historii to ostatni odcinek trzeciego sezonu, który w USA przed telewizory przyciągnął 5,7 mln widzów, z czego 3 miliony stanowili ludzie w wieku 18-49 lat. Dzięki temu wynikowi "Bez skazy" stał się najchętniej oglądanym przez dorosłych serialem w historii telewizji kablowej. Premierowy odcinek trzeciego sezonu oglądało 3,7 miliona telewidzów.

http://gfx.filmweb.pl/po/87/66/128766/7097178.2.jpg?l=1185190085000

w skrócie:
Miami. Doktor Christian Troy (Julian Mcmahon) i jego przyjaciel doktor Sean McNamara (Dylan Walsh), poznali się na studiach. Zaraz po ukończeniu medycyny, zakładają własną klinikę chirurgi plastycznej. Miami, miasto bogatych ludzi, to miejsce, w którym nie brakuje klientów. Seanowi i Christianowi szybko udaje się osiągnąć sukces. Po wielu latach, gdy zdobyli już sławę i pieniądze, nadchodzi czas kryzysu - i w ich przyjaźni, i w klinice.

Seriale nie-polskie 2007/10/24 10:27 #16757

ja z zagranicznych seraili, to właściwie tylko komediowe czyt. Przyjaciele ;) a to chyba nie potrzebuje rekomendacji
(a serial, o którym pisała kiedyś losewos,ten na tvnie...od ostatniej rozmowy jakoś też nie oglądałam...ja chyba generalnie nie lubi być uzależniona od czegokolwiek :P )
Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje
To kocham to miasto, zmęczone jak ja

Seriale nie-polskie 2007/10/25 23:00 #16877

heh Zawe w zasadzie to ja nie jestem od niego uzalezniona, widzialam tylko sezon 1, bardzo chcialabym i reszte,ale jakos nie moge znalezc na to czasu ;) uwazam go za maly "majstersztyk", lubie ogladac przmeyslane, zadziwiajace fabula projekty.. ;)
atak na marginesie - musze to napisac! nie daje mi spokoju - chyba widzialam Cie osttanio na wydziale.. i ogolnie kojarze Cie chyba z jakiejs feriady kilka lat temu....jaki ten swiat maly!:P

Seriale nie-polskie 2007/10/27 22:29 #16934

atak na marginesie - musze to napisac! nie daje mi spokoju - chyba widzialam Cie osttanio na wydziale.. i ogolnie kojarze Cie chyba z jakiejs feriady kilka lat temu....jaki ten swiat maly!:P

bardzo możliwe :) zaliczyłam kilka feriad, na czym byłaś?

heh Zawe w zasadzie to ja nie jestem od niego uzalezniona

:)tego nie twierdzę :) ale cóż... seriale wciągają i czasami robi się różne rzeczy aby je...obejrzeć :D

Seriale nie-polskie 2007/11/04 21:25 #17204

hmmm zazwyczaj na zajeciach plastycznych - jakies vlepki, plakaty i te sprawy , raz na "dziennikarskich" ale zajmowalam sie raczej foto.. no i kiedys na nauce gry na djembe :P [w feriadach uczestnicyzlam przez 3lata z rzedu -liceum]

Seriale nie-polskie 2007/11/05 13:08 #17217

na zajeciach plastycznych - jakies vlepki, plakaty i te spraw

to rzeczywiście musiałaś mnie widzieć.

Seriale nie-polskie 2008/02/05 11:25 #18763

• igaa
  • igaa Avatar
  • Gość
  • Gość
Juz sporo dobrych opinii slyszałam o Dead LIke Me, chyba w końcu musze zobaczyć o co chodzi w tym serialu.

Seriale nie-polskie 2012/12/18 14:51 #115741

• carolinka
  • carolinka Avatar
  • Gość
  • Gość
ja ostatnio choruje na Homeland
www.imdb.com/title/tt1796960/?ref_=fn_al_tt_1

Seriale nie-polskie 2013/03/26 15:11 #124210

• antika111
  • antika111 Avatar
  • Gość
  • Gość
House of Cards - bijacy rekordy popularności w USA, serial zrealizowany z rozmachem, gwiazdroską obsadą, podejmujący gorący temat władzy i jej ciemnych stron. Zastanawiam się czy faktycznie jest tak dobry jak zachwalają go gazety i portale. Oglądał ktoś?

Dla mnie numerem 1 jest Gra o tron, nie mogę doczekać się kolejnego sezonu.

Moderatorzy: Ghost
Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone