Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT:

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/08 11:32 #184233

Organizację strajku poparło w referendum Związku Nauczycielstwa Polskiego 3633 pracowników...

W nocy zapadła ostateczna decyzja. Dziś w całej Polsce rozpoczął się strajk nauczycieli. W samym tylko Bytomiu protest objął aż 78 spośród 86 wszystkich placówek. Miasto przygotowało specjalne zajęcia dla dzieci na czas strajku.

Czytaj więcej...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/08 12:44 #184237

Do klasy mojego syna przynależy 11 uczniów.Przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu ma tak zwane "rozdzielanie" bo któregoś z nauczycieli nie ma w pracy.Od 3 lat płacę za dodatkowe korepetycje,by młody ogarnął cały program i mógł być w wystarczającym stopniu przygotowany do przyszłych egzaminów.
Rozumiem że każdy chce zarabiać godnie,ale strajk w takiej formie i w tym okresie?

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/08 14:21 #184239

Prawo do strajku ma praktycznie każdy, to jeden z fundamentów demokracji. Ale prawo to wykorzystywane w taki sposób budzi wstręt i odrazę. Jakiś czas temu strajkowała Policja, wystarczyło iż przez pewien okres zaprzestano wystawiania mandatów karnych zastepując je pouczeniami. Okazało się to o tyle skuteczne iż swoje wywalczyli. Stawianie rodziców, oraz przede wszystkim dzieci na 2 dni przed pierwszymi poważnymi egzaminami w ich życiu jest działaniem wysoce idiotycznym i w pełni ukazującym podłoże tego tej akcji - wybitnie polityczne, rozpalane przez opozycję. Nie trzeba być nauczycielem, można się przebranżowić, dziś pracy na rynku jest pod dostatkiem. Decydując się na pracę w tym zawodzie każdy chyba wiedział iż nie wiąże się to z kokosami. Wpajanie ludziom iż zwiekszenie zarobków spowoduje wzrost szacunku do tego zawodu to kretynizm. Jezeli nauczyciel swoim zachowaniem w szkole, oraz poza nią sam sobie nie wyrobi szacunku to żadna pensja tego za niego nie zrobi. Nie można wymagać aby za 18 godzin pracy tygodniowo zarabiać kilka tysięcy złotych. Tłumaczenie iż nauczyciele zabierają pracę do domu to kolejna demagogia. W dzisiejszych czasach wiekszość ludzi zabiera pracę do domu, czy to w postaci telefonu komórkowego czy laptopa, czy tez myśląc w wolnych chwilach o tym co można byłoby w pracy poprawić lub tez w jaki sposoób rozwiązać problem. Jako osoba pracująca w IT uczę się przez cały dotychczasowy przebieg pracy zwodowej i nie utyskuję nad swoim losem. Gdybym uznał iż zarabiam za mało, to szukałbym innej pracy. Proste.

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/08 14:35 #184240

Tu dosyć fajna rozmowa na ten temat

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/08 17:32 #184242

Normalnie nie da sie tego czytać.

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/09 19:38 #184252

Prawo do strajku ma praktycznie każdy, to jeden z fundamentów demokracji. Ale prawo to wykorzystywane w taki sposób budzi wstręt i odrazę. Jakiś czas temu strajkowała Policja, wystarczyło iż przez pewien okres zaprzestano wystawiania mandatów karnych zastepując je pouczeniami. Okazało się to o tyle skuteczne iż swoje wywalczyli. Stawianie rodziców, oraz przede wszystkim dzieci na 2 dni przed pierwszymi poważnymi egzaminami w ich życiu jest działaniem wysoce idiotycznym i w pełni ukazującym podłoże tego tej akcji - wybitnie polityczne, rozpalane przez opozycję. Nie trzeba być nauczycielem, można się przebranżowić, dziś pracy na rynku jest pod dostatkiem. Decydując się na pracę w tym zawodzie każdy chyba wiedział iż nie wiąże się to z kokosami. Wpajanie ludziom iż zwiekszenie zarobków spowoduje wzrost szacunku do tego zawodu to kretynizm. Jezeli nauczyciel swoim zachowaniem w szkole, oraz poza nią sam sobie nie wyrobi szacunku to żadna pensja tego za niego nie zrobi. Nie można wymagać aby za 18 godzin pracy tygodniowo zarabiać kilka tysięcy złotych. Tłumaczenie iż nauczyciele zabierają pracę do domu to kolejna demagogia. W dzisiejszych czasach wiekszość ludzi zabiera pracę do domu, czy to w postaci telefonu komórkowego czy laptopa, czy tez myśląc w wolnych chwilach o tym co można byłoby w pracy poprawić lub tez w jaki sposoób rozwiązać problem. Jako osoba pracująca w IT uczę się przez cały dotychczasowy przebieg pracy zwodowej i nie utyskuję nad swoim losem. Gdybym uznał iż zarabiam za mało, to szukałbym innej pracy. Proste.

"Pracowałem" przez chwilę jako nauczyciel mając praktyki na studiach. Od tego czasu kilka razy już zmieniałem pracę, ale to co teraz czasem zdarza mi się robić w domu, to jest nic w porównaniu z tym co robiłem jako praktykant - nauczyciel. Nie przesadzajmy, że większość ludzi zabiera pracę do domu, bo nawet jeśli zabiera to nie w takim wymiarze. Nauczyciel często więcej czasu spędza nad pracą w domu, niż w szkole.
Łatwo jest powiedzieć wszystkim nauczycielom, czy pielęgniarkom żeby się przebranżowili, ale póki co roboty nie zajmą się nami w szpitalu, ani naszymi dziećmi w szkole. Jak byłem młodszy, to też mówiłem "niech się przebranżowią", ale teraz wiem, że to nie jest takie łatwe i nie każdy może zostać informatykiem...

Co do formy strajku i jutrzejszych egzaminów zgadzam się, że jest to kontrowersyjne, ale rozumiem samą konieczność strajkowania. Niestety jest też prawdą, że nadal dla dużej części społeczeństwa większy zarobek = większy szacunek. Nie udawaj, że bezrobotny cieszy się takim samym szacunkiem jak prawnik, czy lekarz ;)

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/09 21:00 #184255

Mnie rodzice nauczyli przedewszystkim szacunku do starszego człowieka. Bez względu na to czy jest lekarzem czy piekarzem. Być może teraz są takie czasy że szacunek zdobywa się pensją. Jakoś nie mogę jednak sobie przyporządkować wysokości wynagrodzenia do szacunku, patrz dwórki Prezesa NBP które zarabiały prawie 60 tys zł miesięcznie. Nie meguję konieczności zmiany systemu wynagradzania nauczycieli oraz tego iż powinni zarabiać więcej. Ale kto nie powinien? Pielęgniarka czy lekarz który leczy, piekarz który żywi czy też kierowca autobusu który wozi ludzi do pracy. Powtarzam jednak iz taka forma strajku jaką wybrali nauczyciele uderza w dzieci i ich rodziców. Dzieciom zapewnia traumę, a rodzicom kolejne drenowanie ich kieszeni, bo przecież ktoś te koszty na pewno poniesie.

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/09 22:49 #184256

tylko częściowo popieram ten strajk. Żądanie 1000zł dodatkowo jest mocno przesadzone w takiej formie i ilości godzin jak obecnie. Mam co najmniej kilka koleżanek nauczycielek, które praktycznie zgodnie twierdzą, że ciężko było przez pierwsze 3 lata zanim nie ogarnęły materiałów bo same musiały je opracować. Zmiany w większości dziedzin są kosmetyczne bo podstawy fizyki, chemii, matematyki są niezmienne. Przy pracy po 18-20 godzin tygodniowo nie raz słyszę jaką to mają dobrą pracę. Niestety ale pomimo 18-20 godzin tygodniowo obecnie w szkolnictwie problemem staje się zostanie na zebranie rodzicielskie raz w miesiącu popołudniu. Do tego święta, wakacje i ferie wolne i niech nikt niech nie mydli oczu, że przecież w sierpniu trzeba wrócić do pracy i być do dyspozycji dyrekcji szkoły bo to funkcjonuje na zasadzie po góra jednym tygodniu pracy w sierpniu bo każdy i każdemu idzie na rękę i nie można mieć o to pretensji ale też uczciwie podejdźmy do tematu wynagrodzeń.

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/10 00:31 #184258

Mnie rodzice nauczyli przedewszystkim szacunku do starszego człowieka. Bez względu na to czy jest lekarzem czy piekarzem. Być może teraz są takie czasy że szacunek zdobywa się pensją. Jakoś nie mogę jednak sobie przyporządkować wysokości wynagrodzenia do szacunku, patrz dwórki Prezesa NBP które zarabiały prawie 60 tys zł miesięcznie. Nie meguję konieczności zmiany systemu wynagradzania nauczycieli oraz tego iż powinni zarabiać więcej. Ale kto nie powinien? Pielęgniarka czy lekarz który leczy, piekarz który żywi czy też kierowca autobusu który wozi ludzi do pracy. Powtarzam jednak iz taka forma strajku jaką wybrali nauczyciele uderza w dzieci i ich rodziców. Dzieciom zapewnia traumę, a rodzicom kolejne drenowanie ich kieszeni, bo przecież ktoś te koszty na pewno poniesie.

Czylico,lekarze strajkowali i dostali podwyżke to byli ok ? Mundurówka wywalczyła pieniądze strajkiem i tez było w porządku.Nie było mandatów,co ? A jak strajkują nauczyciele,chyba pierwszy raz w życiu to już jest zle.Forma strajku ci nie pasuje .To powiedz jak wg ciebie mieliby strajkować? Może powiesic fany na szkole ? Pewnie dużo by to dało.

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/10 08:28 #184259

Dzieciom zapewnia traumę, a rodzicom kolejne drenowanie ich kieszeni, bo przecież ktoś te koszty na pewno poniesie.

Moje podatki mogą finansować podwyżki dla nauczycieli i pielęgniarek. 500+ dla każdego patologa i dodatku do świni finansować nie mam zamiaru z moich pieniędzy. Jeśli ktoś nie umie decydować o tym na co wydac kasę z podatków to może niech umozliwi decydowanie komu innemu.

Żądanie 1000zł dodatkowo jest mocno przesadzone w takiej formie i ilości godzin jak obecnie.

Czy nauczyciel w szkole ma wpływ na to ile godzin pracuje? Nie ma- dyrektor ustala jego plan wg określonych kryteriów. Oczywiście są one naginane itd., ale trudno szeregowego nauczyciela karać za to, że ktoś taki system wymyślił. A teraz zwiększenie pensum to zły pomysł, bo jak wiemy jesteśmy w trakcie reformy systemu i taki pomysł uderzy w szczególności w młodych nauczycieli, bo to oni głównie stracą pracę.

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/10 10:21 #184260

georg11 - nie jestem od tego zeby wymyślać skuteczną metodę prowadzenia strajku czy protestu. Nie przypominam sobie za to sytuacji kiedy to lekarze w ramach strajku przestaliby całkowicie leczyć czy policjanci zeszliby z ulic. Nauczyciele poszli na łatwiznę kosztem dzieci, jednocześnie pokazując jak głęboko w dupie mają ich dobro. Jeżeli już, to można było np zaprzestać wypisywania ocen, efektem czego nie byłoby jasności dotyczącej promocji do klas następnych. A tak zafundowano młodym ludziom, w moim odczuciu, niepotrzebny dodatkowy stres i traumę. Tym sposobem chcą przywrócić szacunek do zawodu ? Niech przywrócą rzetelnym przygotowaniem i prowadzeniem zajęć lekcyjnych a nie kserowaniem testów i sprawdzaniem ich przy pomocy szablonu. Skoro zarabiają po 2 tys zł to zażądali podwyżki rzędu 50 % ? Gratuluję i życzę powodzenia.

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/10 12:20 #184262

tylko częściowo popieram ten strajk. Żądanie 1000zł dodatkowo jest mocno przesadzone w takiej formie i ilości godzin jak obecnie. Mam co najmniej kilka koleżanek nauczycielek, które praktycznie zgodnie twierdzą, że ciężko było przez pierwsze 3 lata zanim nie ogarnęły materiałów bo same musiały je opracować. Zmiany w większości dziedzin są kosmetyczne bo podstawy fizyki, chemii, matematyki są niezmienne. Przy pracy po 18-20 godzin tygodniowo nie raz słyszę jaką to mają dobrą pracę. Niestety ale pomimo 18-20 godzin tygodniowo obecnie w szkolnictwie problemem staje się zostanie na zebranie rodzicielskie raz w miesiącu popołudniu. Do tego święta, wakacje i ferie wolne i niech nikt niech nie mydli oczu, że przecież w sierpniu trzeba wrócić do pracy i być do dyspozycji dyrekcji szkoły bo to funkcjonuje na zasadzie po góra jednym tygodniu pracy w sierpniu bo każdy i każdemu idzie na rękę i nie można mieć o to pretensji ale też uczciwie podejdźmy do tematu wynagrodzeń.

Akurat nie pytanie do Ciebie ale do całej sytuacji. Dlaczego nauczyciele nigdy nie unormowali tych godzin dodatkowych? Mowa o godzinach pracy w domu przy sprawdzaniu prac, godzin na zebrania w szkole czy zajęcia pozalekcyjne. Dlaczego kazdy z nich zgadza się pracować za darmo poza godzinami pracy?

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/10 14:14 #184264

Daro85 jeśli dla Ciebie posiadanie dziecka i otrzymywanie na nie świadczenia 500+ to patologia to zapytam...jakim Ty człowiekiem jesteś?

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/10 15:05 #184266

Daro85 jeśli dla Ciebie posiadanie dziecka i otrzymywanie na nie świadczenia 500+ to patologia to zapytam...jakim Ty człowiekiem jesteś?

Ehehehe, ja przynajmniej umiem czytać, a ty nie- napisałem "500+ dla każdego patologa"- czytaj zgodnie z tym co napisane, a nie wymyślaj. Podkreślam "dla każdego patologa"- skoro dla Ciebie "patolog" jest synonimem dziecka to jakim Ty człowiekiem jesteś? ;)
500+ ma służyć zachęceniu Polaków do posiadania dzieci, a nie do zwiększenia sprzedaży alkoholu, albo do lansowania się codziennie nowym dresem na wagarach, albo do bycia trwale bezrobotnym. Wszystkie takie przypadki powinny być tępione, z odebraniem świadczenia włącznie. A już w szczególności promowane powinno być godzenie pracy i posiadania dziecka, nawet kosztem zróżnicowania świadczenia.

Trwa strajk nauczycieli. Bezpłatne zajęcia dla dzieci w Bytomiu 2019/04/10 18:21 #184271

georg11 - nie jestem od tego zeby wymyślać skuteczną metodę prowadzenia strajku czy protestu.

Skoro nie jesteś od tego to po cholerę o tym piszesz.Strajk ma być skuteczny dlatego ja uważam,że nauczyciele mieli niedopuścic do przeprowadzenia egaminów.Teraz jak już egzaminy sie odbywaja to ten strajk nie będzie miał takiej siły przebicia.

• Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Robert CzykielGhost
Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone