Żeby niczego nie było. O to Wam chodzi ?
Ten projekt oparty jest o jakieś dziwne założenia, jest stanowczo przewymiarowany i niepraktyczny - wręcz dysfunkcyjny. Nie ma prawa zwać się CP, gdyż przeczy wszelkim jego założeniom. Gdzie na świecie buduje się CP utrudniające przesiadkę? Ta inwestycja to jawna niegospodarność, a wywalanie 500 tysięcy na podzielenie tego bubla na etapy... POWAŻNIE?
Dworzec autobusowy (szumnie zwany CP) zostanie odsunięty od Dworca PKP o 150-200m - skoro trzymamy się starego projektu... to oznacza, że przesiadki w relacji autobus <-> pociąg ulegną ZNACZNEMU pogorszeniu. Ponadto narazi podróżnych na warunki atmosferyczne, od których CP rzekomo miałoby ich uchronić. Co więcej, aktualnie do przystanku tramwajowego z dworca autobusowego jest 190m (w tym 120m pod zadaszeniem), po odsunięciu CP i doprowadzeniu DO NIEGO tramwaju, według aktualnych założeń - do przystanku będzie w najlepszym przypadku 200m (głównie pod chmurką)

Ta kładka widoczna na zdjęciu - chociaż absurdalna - była jedynym oficjalnym, zamkniętym, łącznikiem pomiędzy autobusem a koleją, dawała chociaż ZŁUDZENIE, iż te obiekty ze sobą korespondują oraz w sposób bardzo naciągany, ale jednak dawała poczucie CP... a ma jej nie być

Tak jak pisałem nie raz i pewnie jeszcze nie raz napiszę... na wizualizacji widać (a w sumie nie widać), że tramwaj do centrum przesiadkowego się nawet nie zbliża. W artykule jest o zmianie projektu, ale nie jego lokalizacji, czy modyfikacji założeń komunikacyjnych. Czyli wracamy do punktu wyjścia - Tramwaj pod dworzec kolejowy to rozwiązanie wtórne z przystankiem Zamłynie. Tramwaj wciąż będzie za daleko od autobusów i zostanie niejako wykluczony z CP. Jeżeli te założenia nie zostaną zmienione, to apeluję do władz o rozsądek i nie wyrzucanie pieniędzy na tramwaj w tej formie.
Zawsze powtarzałem, że jestem za budową linii tramwajowych, niestety nieprzemyślane ich prowadzenie jest gorsze niż brak rozwoju - jest gwoździem do trumny, gdyż kolejny raz okaże się, że tramwaj jest mniej popularny niż autobus w tym rozwiązaniu... Błagam! Pochylcie się troszkę nad tym tematem!
Jak to mówią - ważne, że pieniądze są wydawane, nie ważne na co

To powinno być hasło Bytomia