Brakuje mi w planie mobilności kilku ważnych rzeczy mianowicie:
1. Pomysłu na zmianę udziału przewozów koleją w transporcie miejskim - 1%. A gdyby tak pomyśleć o SKR na wzór Tyski? Żeby nie być gołosłownym mam kilka propozycji:
- Utworzenie p.o na osiedlu Gen. Ziętka na wysokości przejścia do dzielnicy Rojca ->
goo.gl/maps/BfrAfQSHA812
- Utworzenie przystanku autobusowego na wysokości stacji Bytom Karb - zwiększenie jej dostępności.
To pierwsze rozwiązanie to raczej daleka przyszłość - przyszłość SKM w aglomeracji. Nie musi to także być superprojekt jak w Tychach gdzie powstał jeden przystanek kolejowy troszkę na wyrost przy Al. Bielskiej. Niech to będzie tani, prosty przystanek osobowy, z dobrym dojściem dla każdego.
2. Pomysłu na budowę sieci DDR. W ankiecie założono, że mieszkańcy będą tylko rekreacyjnie korzystać z roweru - kolejny błąd. Miejsca jest dość, gdyby zbudować sensowną sieć międzydzielnicowych dróg dla rowerów z asfaltu i z sygnalizacją świetlną z detektorami wyglądałoby to zupełnie inaczej. W tej chwili najlepiej swoją funkcję spełnia DDR w Parku Kachla. Do zniesienia jest ścieżka na łagiewnickiej chociaż w dużej części wybudowana na siłę. Źle wygląda to na Strzelców Bytomskich i Miechowickiej. Droga się urywa, a w przypadku Miechowickiej nie ma w sumie określone czy to jest ścieżka kierunkowa, kończy się w dziwnym miejscu i w całości jest wyłożona kostką. W Miechowicach w ogóle nie ma DDR, a miejsca również jest pod dostatkiem.
3. Budowa Centrum Przesiadkowego na Pl. Wolskiego. W tym kształcie jest to zmarnowanie około 90 milionów złotych.
Co natomiast byłoby dobre? Zwężenie ulicy Kolejowej do dwóch pasów w jednym kierunku (po wybudowaniu BECETki ul. Kolejowa straci na znaczeniu, ruch w stronę Szombierek i Łagiewnik zostanie przejęty przez BECETKĘ. Na pewno zwężenie ul. Karola Miarki również się przyda. W tej chwili ta ulica jest martwa - dużo samochodów, okropne barierki i hałas. Tam się źle mieszka...Nie widzę też sensu doprowadzania tramwaju do CP. Dlaczego? - Jest przystanek Bytom Zamłynie.
Wystarczy solidnie wyremontować przejście (które należy do miasta), oświetlić i zrobić monitoring. W miejscu gdzie teraz stają autobusy do wysiadania można zrobić parking P+R. Obecne stanowiska autobusowe przesunąć w kierunku przejścia do przystanku tramwajowego Bytom Zamłynie. Wyremontować ulicę, zrobić porządne ładne wiaty (podobne na przykład jak w Chorzowie) i mamy dobre centrum przesiadkowe Autobus+pociąg+tramwaj+samochód. Zamiast okropnych bud i pojedynczych kiosków ruchu i szaletu wybudować porządny kompleks dworcowy zawierający sklepy, toalety i małe zaplecze dla kierowców. Jak myślicie ile proponowane przeze mnie CP może kosztować? Bez kładek, niepotrzebnych rond, i innych udziwnień? Nawet jeżeli założymy zmianę układu drogowego (Kolejowa-Pl.Wolskiego-Miarki-Powst. Warszawskich).
Swego czasu miałem też pomysł na reorganizację linii KZK GOP w dzielnicy Miechowice.