Czytałem tu i ówdzie o tym ile to kto pieniędzy chce przeznaczyć na Żabie Doły o tym jak nie przed jednymi wyborami w Chorzowie i Bytomiu powstawały wspólne plany dwóch miast na wspaniałe zagospodarowanie tego rejonu i przystosowanie do spacerowania czy tez jeżdżenia na rowerze/rolkach.
Wspaniałe pomysły umierały jeden po drugim. Czy, rzeczywiście trzeba tam wpompować miliony i robić kolejne przetargi na których to ktoś znowu zyska czy to finansowo czy w oczach innych? I to grubo przesadzone inwestycje, które przyniosły by więcej i były trwalsze niż te zrealizowane w sposób kto da więcej w "moją" kieszeń ten wygra?
Czy mieszkańcy tych dwóch miast naprawdę potrzebują w dzisiejszych czasach czegoś więcej jak miejsca do bratania się z naturą, podziwiania jej piękna czy też miejsca w którym aktywnie w gronie rodzinnym czy bliskich przyjaciół mogą spędzić miło czas.
Zapracowani, zabiegani za pieniądzem, pędzimy na co dzień na złamanie karku. Szybciej, więcej, dalej.
Niech chociaż weekendowy spacer w to piękne miejsce będzie odskocznią od szarej codzienności, polityki, telewizji, medialnego szumu, sztuczności i obłudy.
Mieszkam niedaleko i widzę jak ludzie codziennie spacerują, łowią ryby, biegają, jeżdżą na rowerach, naprawdę miło spędzają czas.
Gdyby dobrze to rozegrać byłaby to najdłuższa trasa rowerowa na Śląsku, teoretycznie łącząca Bytom, Chorzów, Siemianowice kto wie czy nie sięgała by parku śląskiego łączą się z jego infrastrukturą.
Dziś Ci co tam biegają czy jeżdżą na rowerach czuja dyskomfort biegając po pozostałościach kolejki wąskotorowej (podkładów, kamieni, nierówności). Nie ma tez śmietników co niestety zwiększa tylko ilość śmieci pozostawianych przez nieodpowiedzialnych ludzi.
A może można by tak:
Dodać jeszcze może ławeczki i jakieś pomosty dla rybaków, tylko błagam nie wykładać tego nieszczęsną kostką brukową bo ani wrotkarze ani miłośnicy deskorolki nie uświadczą, żadnej przyjemności.
Macie jakieś pomysły co zrobić aby pieniądze podatników chociaż raz zostały spożytkowane z głową? Tak aby wreszcie można odczuć, że coś jest zrobione dla nas, mieszkańców, z myślą o nas.
Pokażcie swoje pomysły na żabie doły! 10 minut w programie graficznym i aż się miło robi

Jestem ciekaw Waszych pomysłów!