Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

GPR z mieszkańcami czy nie? Tak! (do pobrania) 2017/02/20 23:37 #170641

Dzisiaj otrzymaliśmy na płycie CD projekt Gminnego Programu Rewitalizacji liczący ponad 600 stron. Uchwała została dzisiaj przegłosowana na komisji finansów pomimo, że nikt z radnych nie miał możliwości jej przeczytania. Na komisję przyszedł przedstawiciel wydziału strategii, który był nieprzygotowany do odpowiedzi na podstawowe pytania. Radnym Damiana Bartyli to nie przeszkadzało i klepnęli. Pan z wydziału nie był w stanie powiedzieć jakie, rzekomo drobne, korekty wprowadzono po uwagach Ministerstwa Rozwoju i Urzędu Marszałkowskiego i jakie zmiany wprowadzono od konsultacji społecznych. Najważniejsza uchwała w tej kadencji jest procedowana w sposób urągający jej znaczeniu. Nieobecna na komisji była również naczelnik Izabela Domogała o prezydencie lub zastępcy nie wspominając.

Przed chwilą sprawdzałem na stronie bytomodnowa.pl i urzędowym BIP ale próżno szukać tam ostatecznej wersji GPR i uwag Ministerstwa Rozwoju i Marszałka Województwa Śląskiego. Jak dla mnie to czytelny sygnał, że Prezydentowi nie zależy na zdaniu mieszkańców. Bo po co?

GPR to najważniejsza uchwała w tej kadencji samorządu. Powinna być przedstawiona odpowiednio wcześnie, żeby można się było z nią zapoznać, zaproponować poprawki czy po prostu wyrazić opinię.

Zachęcam zatem do lektury i wyrażania opinii. Uchwała ma być poddana pod głosowanie na sesji w poniedziałek 27 lutego.

Zachęcam również do zapoznania się z uwagami Ministerstwa Rozwoju i Marszałka Województwa Śląskiego. Uwagami, które wg. naczelnik Domogały wymagały jedynie drobnych korekt. Mam nadzieję, że je wprowadzono bo opinia Ministerstwa brzmi: "Rekomendacje Ministerstwa Rozwoju: Gminny Program Rewitalizacji Bytom 2020+nie jest zgodny z zapisami horyzontalnych wytycznych w zakresie rewitalizacji w programach operacyjnych na lata 2014-2020 w zakresie cech oraz minimalnej zawartości (obligatoryjnych elementów) programów rewitalizacji. W związku z powyższym, Gminy Program Rewitalizacji. Bytom 2020+ nie jest rekomendowany do umieszczenia w wykazie programów rewitalizacji województwa śląskiego. Ministerstwo Rozwoju w sposób szczególny przygląda się działaniom Miasta Bytomia w zakresie programowania i przygotowania działań rewitalizacyjnych, z uwagi na realizację projektu pilotażowego pt. Bytom Odnowa –innowacyjne projekty mieszkaniowe i rozwój inicjatyw społecznych. Pierwszym etapem realizowanego projektu jest przygotowanie przez miasto programu rewitalizacji. Następnie w odniesieniu do zapisów programu rewitalizacji wypracowywane będą rozwiązania „pilotażowe/modelowe”, a z doświadczeń Miasta Bytomia będą mogły skorzystać inne miasta Polski. Z uwagi na powyższe jest niezwykle istotne, aby program rewitalizacji przygotowany przez Miasto Bytom był dokumentem wysokiej jakości, gwarantującym powodzenie procesu rewitalizacji w gminie, jak i stanowiącym„dobry przykład” dla innych gmin w Polsce. Przedstawiony do opiniowania Gminy Program Rewitalizacji Bytom 2020+ wymaga korekty i uzupełnienia zapisów w zakresie: wizji, celów i kierunków działań rewitalizacyjnych, mechanizmów zachowania komplementarności działań i projektów w odniesieniu do wiązek projektów, systemu wdrażania programu, systemu monitoringu, w zakresie wskaźników realizacji celów rewitalizacji."
Zdanie po lekturze uwag każdy może wyrobić sobie sam. Na kolejnych komisjach i na sesji będę nadal pytał jak do uwag odniósł się prezydent przygotowując ostateczny projekt uchwały.

GPR jak i uwagi możecie pobrać z mojego dropboxa:
www.dropbox.com/sh/k6tbd2b40hq4xoo/AADFH...TPr29NG-hxMCOHa?dl=0

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

BO DO TANGA TRZEBA DWOJGA..... 2017/02/21 19:08 #170654

• Waldemar Bartosik
  • Waldemar Bartosik Avatar
  • Gość
  • Gość
Drogi i Wielce Szanowny Michale,

Jakiś czas temu, Marcin Hałaś, na łamach życia Bytomskiego napisał celną i proroczą rekomendację dla prezydentury Damiana Bartyli, z którą w całej rozciągłości się zgadzam : ".....w obozie prezydenta Damiana Bartyli panuje przekonanie, że wszystko im wolno. Mają bowiem mocny mandat od wyborców, wynikający z większości w Radzie Miejskiej i zwycięstwa Damiana Bartyli w pierwszej turze wyborów prezydenckich. Bo to są twarde fakty - oczywiście można marudzić i pytać na ile był to rezultat siły Bartyli, a na ile słabości jego kontrkandydatów i zniechęcenia społecznego. W każdym razie  w obozie Bartyli zapanował nastrój triumfalizmu. "Nikt nam nie zrobi nic..." -  są pewni poparcia społecznego. I nawet tego, że radny Snochowski to geniusz marketingu politycznego na miarę duetu Mastalerek-Szefernaker. (Zanim się obrazi, że go wyzywam - niech zgoogluje te nazwiska).
Tak więc, niech bytomianie popatrzą realnie: w ciągu najbliższych 2,5 roku ekipa Bartyli zrealizuje to wszystko, co zaplanuje i do czego będzie zdeterminowana. A potem - choćby potop. Albo frukty wynikające z tych decyzji.
Ci, którzy uważają, że należy zorganizować referendum i odwołać prezydenta Bytomia, niech pamiętają - szansa na powodzenia takiego przedsięwzięcia jest znacznie mniejsza od tego, że Damian Bartyla po pijanemu przejedzie na pasach dwie zakonnice w ciąży."

Trochę manipulując faktami, trochę nastrojami niewtajemniczonych Czytelników piszesz : " Dzisiaj otrzymaliśmy na płycie CD projekt Gminnego Programu Rewitalizacji liczący ponad 600 stron. Uchwała została dzisiaj przegłosowana na komisji finansów pomimo, że nikt z radnych nie miał możliwości jej przeczytania.......Radnym Damiana Bartyli to nie przeszkadzało i klepnęli...... Prezydentowi nie zależy na zdaniu mieszkańców. Bo po co? "

Zapewne zgodzisz się, że brzmi to tendencyjnie zwłaszcza że przyznajesz, że uchwała ma być procedowana dopiero na sesji 27 lutego br.

Chociaż po totalnej przegranej w starciu z Damianem Bartylą wycofałem się z bezpośredniego uczestnictwa w życiu politycznym w mieście, jednak okazjonalnie obserwuję istotne w nim wydarzenia.
I podzielem Twój pogląd, że " GPR to najważniejsza uchwała w tej kadencji samorządu."

Ale wiem także, że Magistrat od miesięcy organizował konsultacje społeczne, rozprowadzał i zbierał ankiety i opinie.
Z oczywistych powodów zakładam i sądzę, że nie zlekceważył wytycznych władz zwierzchnich. Zresztą przytaczana przez Ciebie opinia urzędu marszałkowskiego, zawiera tylko uwagi porządkująco-semantyczne.
A uchwała, jest szablonowym tekstem stosowanym w procedurze.

Czyż zatem kwestią jest przeczytanie w tydzień tekstu na 600 stronach ?
Który jest owocem wielomiesięcznych czynności służb Magistratu i który być winien przedmiotem troski i zainteresowania zwłaszcza członków komisji finansów RM ?

Choć bez jakichkolwiek wpływów na procedowanie tematu i ostateczne decyzje ekipy Damiana Bartyli, ja także zająłem publicznie stanowisko w przedmiocie rewitalizacji miasta, między innymi w tekście na tutejszych łamach pt. BYTOM REAKTYWACJA, QUO VADIS BYTHONIA ; INNY BYTOM i kilku innych.

Lecz nie mogę mieć do kogokolwiek jakichkolwiek pretensji, jeśli przez ośrodek decyzyjny nie zostaną uwzględnione.
Gdyż nie ja zostałem na urząd wybrany przytłaczającą większością głosów i nie ja za decyzje ponoszę odpowiedzialność.

BO DO TANGA TRZEBA DWOJGA

Szczucie nie stanowi tu żadnego rozwiązania.

Twój.....

Waldemar P. Bartosik

Otrzymane podziękowania: 15

Michał Bieda stworzył temat: GPR z mieszkańcami czy nie? Tak! (do pobrania)
Dzisiaj otrzymaliśmy na płycie CD projekt Gminnego Programu Rewitalizacji liczący ponad 600 stron. Uchwała została dzisiaj przegłosowana na komisji finansów pomimo, że nikt z radnych nie miał możliwości jej przeczytania.
Z dala
Senior Boarder

Otrzymane podziękowania: 15

Michał Bieda stworzył temat: GPR z mieszkańcami czy nie? Tak! (do pobrania)
Dzisiaj otrzymaliśmy na płycie CD projekt Gminnego Programu Rewitalizacji liczący ponad 600 stron. Uchwała została dzisiaj przegłosowana na komisji finansów pomimo, że nikt z radnych nie miał możliwości jej przeczytania.

BO DO TANGA TRZEBA DWOJGA..... 2017/02/21 21:38 #170657

Drogi Panie Waldemarze!

Dziękuję na wstępie za poetycką polemikę.

Na swoją obronę, bo nie zgadzam się, że mój wpis to szczucie, przytoczę kontekst. W 2012 roku ogłoszono, że Bytom otrzyma wsparcie, słynne 100 milionów euro. Zamiast od początku swojej prezydentury skupić się na jak najlepszym wykorzystaniu tych środków to jeszcze w 2015 i 2016 roku Damian Bartyla tracił czas na przekonywanie różnych decydentów do zmiany proporcji środków narzuconej przez UE. Finał jest taki, że wielokrotnie przekładano deklarowany termin uchwalenia GPR. Ostatniej deklaracji złożonej w październiku o uchwaleniu w grudniu również nie dotrzymano. Konsekwencją tego jest przełożenie konkursów na te środki. Chwały prezydentowi nie przynosi sytuacja, w której nie wywiązuje się on z deklaracji składanych względem Urzędu Marszałkowskiego i Ministerstwa co do terminów przesyłania poszczególnych dokumentów i musi być pismami ponaglany.
Tryb pracy, a przede wszystkim dialogu z mieszkańcami budzi nie tylko moje wątpliwości. Zgłaszali je również społecznicy w tym MdM (jedyny bytomski NGO, który brał udział w przeprowadzaniu konsultacji). Prawda jest taka, że tak samo jak przy budżecie obywatelskim mamy tylko pozory dialogu. Spotkań jest jak na lekarstwo, warsztatów również. Po części dlatego, że wzięto się za to dopiero w 2016 roku. Można było wykorzystać również lata 2013-2014 na warsztaty, spotkania w podobszarach itd. uważam, że ten czas zmarnowano zasłaniając się brakiem ustawy i rozporządzeń. Łódź i Wałbrzych (pozostałe 2 miasta OSI) przeprowadziły ten proces znacznie lepiej. To moje subiektywne zdanie ale nie jestem w nim odosobniony.
Do wpisu skłoniła mnie sytuacja z poniedziałku. Te ponad 600 stron ostatecznego dokumentu otrzymaliśmy kilka godzin przed komisją, na której mieliśmy to opiniować. Dokument zmieniano jeszcze w lutym i to, że wcześniej były dostępne poprzednie wersje nie jest dobrym argumentem. Przynajmniej dla mnie.
Tak ważną uchwałę, moim zdaniem, należało upublicznić 2 tygodnie przed sesją co daje tydzień przed komisjami. To dałoby możliwość zapoznania się z treścią i przygotowanie ewentualnych poprawek.
Jednym z fundamentów rewitalizacji ma być partycypacja, uczestnictwo mieszkańców w całym procesie. Władze powinny przy okazji tego procesu aktywizować mieszkańców i tego zwyczajnie jest za mało.
Rewitalizacja jest dziejową szansą dla Bytomia, nie wiadomo czy nie ostatnią, dlatego uważam, że Pana podejście "zostawmy to władzy" nie jest słuszne. To zbyt ważny temat.
Piszę o tym wszystkim bo tak pojmuje mandat radnego. Rada jest organem stanowiącym i kontrolnym. Uważam, że powinniśmy informować mieszkańców o tym co naszym zdaniem jest robione źle i co można zrobić lepiej.
Przy okazji zachęcam do lektury wcześniejszego tekstu:
bytomski.pl/forum-bytomia/michal-bieda/130836-miasto-dialogu
Pozdrawiam!

BO DO TANGA TRZEBA DWOJGA..... 2017/02/22 09:32 #170659

[...] Jednym z fundamentów rewitalizacji ma być partycypacja, uczestnictwo mieszkańców w całym procesie. Władze powinny przy okazji tego procesu aktywizować mieszkańców i tego zwyczajnie jest za mało. [...]

Tego nie jest za mało tylko zwyczajnie dialogu nie ma. Konsultacje są ale tylko na papierze, bo co to za konsultacje jak i tak zrobimy co chcemy a radni jak ślepa kura klepną co im każą w obozie rządzącym nawet tego nie czytając bo i po co.

GPR z mieszkańcami czy nie? Tak! (do pobrania) 2017/02/22 11:18 #170662

Niestety demokracja to rządy wiekszosci. A ze wiekszosc ludzi jest głupia to juz nie wina demokracji.

GPR z mieszkańcami czy nie? Tak! (do pobrania) 2017/02/27 07:30 #170760

Podziękowania dla Pana Waldemara Bartosika, który wyraził tu głos: nie dość, że obiektywny, to przede wszystkim głos rozsądku.
Postanowiłem włączyć się do dyskusji, bo tego nie da się już czytać.

Zgadzam się z Panem Waldemarem, że to co robi radny Bieda to szczucie i igranie na uczuciach ludzi nie wtajemniczonych
Jeśli dochodzi do szczucia i obrażania osób postronnych to dla mnie taki radny już nie powinien być radnym.
Weź radny Michale wzór z panów Wołosza, Kostka czy Buli, im się nigdy nie zdarzyło poniżać innych ludzi, choć dyskutują na sesjach czasami ostro.
Pewnych granic prawdziwi mężczyźni nie przekraczają...

Czytając wpisy radnego Biedy na fejsie i tu widzę, że radny Bieda zajmuje się tylko krytyką i szczuciem zamiast np. czytać 600-stronicowy dokument, skoro jest taki ważny. Co pan robiłeś kiedy GPR był konsultowany, wtedy trzeba się było z nim zapoznać a pański wpis to przyznanie się publicznie, że przyszedł pan nieprzygotowany na komisję.

Pan Waldemar, mimo że nie jest radnym dostrzegł konsultacje społeczne w mieście tak jak wielu innych mieszkańców, tylko pan radny twierdzi że konsultacji nie było, bo może zamiast brać w nich udział zajmował się jak to nazwał pan Bartosik "szczuciem"?

Samozaoranie pana radnego Biedy nastąpiło w cyt. "Spotkań jest jak na lekarstwo, warsztatów również. Po części dlatego, że wzięto się za to dopiero w 2016 roku. Można było wykorzystać również lata 2013-2014 na warsztaty, spotkania w podobszarach"

Panie Bieda, gdzie pan był jak rada miejska w Bytomiu w marcu 2016 r. przyjmowała uchwałę o wyznaczeniu obszaru rewitalizacji w Bytomiu? W 2013-2014 roku co chciał pan konsultować, przecież tych podobszarów nie było!!! bo pana koledzy z PO nie zdążyli uchwalić ustawy o rewitalizacji na czas, a teraz biedny Bytom na złamanie karku musi nadrabiać zaległości nieudaczników z PO.

Zatem reasumując pana ociekające nienawiścią wypowiedzi:
Po pierwsze: Dla mnie jest pan niewiarygodny, skoro jako radny nawet nie wie pan kiedy uchwalono granice obszaru rewitalizacji w Bytomiu.

Po drugie wprowadził pan opinię publiczną w błąd pisząc cyt. "Przed chwilą (data i godz. publikacji pana posta 20.02.17 godz. 23.37) sprawdzałem na .... urzędowym BIP ale próżno szukać tam ostatecznej wersji GPR". Ja tez sprawdziłem i urząd opublikował to o godz. 13:29: zatem na 10 godz. wcześniej niż pana post
Jak widać bytomianie tez potrafią czytać.

Po trzecie: skoro ma pan nie potrafi czytać w miarę szybko, to proszę nie winić za to urzędników, nie każdy musi być bystry....
Może inni radni dali radę zrobić to na czas, bo nie zajmują się "szczuciem".

Po czwarte: co pan ma za problem z tą płytą CD? Nie wie pan do czego służy? Mamy XXI wiek, co ci urzędnicy mieli panu kaligrafować 600 stron?
Czy boże broń drukować dla każdego z radnych? Gdzie tu ekologia???

a na koniec:

Jak pan pomógł Bytomiowi w przygotowaniu GPR?
Czy zaproponował pan jakikolwiek projekt?
Jak pan lobbował u doradcy marszałka pana Jacka Brzezinka, żeby wesprzeć miasto w tym procesie?

Krytykować i szczuć jest najłatwiej, każdy głupi to potrafi, ale proponować rozwiązania i rzetelnie pracować potrafią tylko nieliczni.

Proszę mi nie odpisywać, bo pana słowa od kilku lat straciły na wiarygodności, a szkoda. Bez odbioru.

GPR z mieszkańcami czy nie? Tak! (do pobrania) 2017/02/27 09:26 #170761

Parysz, władze Bytomia same się zaorały. Łódź przyjęła GPR we wrześniu ubiegłego roku. Wałbrzych w październiku. W Bytomiu mamy już koniec lutego, a GPR wciąż nie został zatwierdzony.

Można atakować radnych opozycji pytaniami, jak pomogli w przygotowaniu GPR-u, ale prawda jest taka, że cała wina za opóźnienia leży po stronie obecnej władzy. To za czasów prezydentury Damiana Bartyli rząd przyjął ustawę rewitalizacyjną i tylko on posiadał stosowne narzędzia prawne do rozpoczęcia rewitalizacji. Niestety on i jego urzędnicy zawalili na całej linii, bo przez ich opieszałość rozpoczęcie inwestycji jest możliwe dopiero za kilka miesięcy.

GPR z mieszkańcami czy nie? Tak! (do pobrania) 2017/02/27 23:24 #170776

The map cannot be displayed, you haven't specified a location yet.
Czytając na tym forum felietony,opinie czy polemikę radnych,byłych kandydatów czy ex-prezydentów mam nawrót "depresji gangstera".Jesteście wspaniali i bardzo przekonywujący :D
MephiR o ile pamięć mnie nie zawodzi to Łódż oraz Wałbrzych to obecne lub byłe miasta wojewódzkie.Mniemam że w szeregach łódzkich i wałbrzyskich działaczy administracji publicznej jest wiele osób z kwalifikacjami do podejmowania decyzji dotyczących tak skomplikowanego programu jakim jest GPR.Trudno też porównywać Łódż,Wałbrzych i Bytom choćby ze względu na aktualną sytuacje geologiczną czyli tak zwane "zagrożenia wynikające z obecnej eksploatacji górniczej"...tak wiec może jest m z górki?

GPR z mieszkańcami czy nie? Tak! (do pobrania) 2017/02/28 07:22 #170779

MephiR o ile pamięć mnie nie zawodzi to Łódż oraz Wałbrzych to obecne lub byłe miasta wojewódzkie.Mniemam że w szeregach łódzkich i wałbrzyskich działaczy administracji publicznej jest wiele osób z kwalifikacjami do podejmowania decyzji dotyczących tak skomplikowanego programu jakim jest GPR.Trudno też porównywać Łódż,Wałbrzych i Bytom choćby ze względu na aktualną sytuacje geologiczną czyli tak zwane "zagrożenia wynikające z obecnej eksploatacji górniczej"...tak wiec może jest m z górki?

O ile w przypadku Łodzi jeszcze można by się z taką interpretacją zgodzić, to Wałbrzych już do tego zupełnie nie pasuje. To mała miejscowość, która nie ma charakteru dużego ośrodka miejskiego. W porównaniu z Bytomiem ma nieco więcej teatrów i kilka filii uczelni wyższych. Poza tym wszystko jest tak samo, jak u nas, albo nawet gorzej.

Różnica polega na tym, jacy ludzie odpowiadają za rewitalizację. Miałem okazję spotkać się zarówno z prezydentem Szełemejem, jak i jego urzędnikami. To są ludzie, którzy znają miasto od podszewki i od lat kombinują nad rewitalizacją. Ich działania zaczęły się na długo przed wejściem ustawy o rewitalizacji, a GPR i OSI to dla nich po prostu wisienka na torcie. Oni już wcześniej dofinansowywali wspólnotom mieszkaniowym na wybranych obszarach remonty budynków, natomiast w Bytomiu oficjalne stanowisko w tej kwestii to "niedasie". Ich TBS inwestuje w dzielnicach z problemami, aby rozbić niekorzystną strukturę społeczną i wprowadzić "normalnych" ludzi, a nasz buduje mieszkania w Miechowicach pod lasem. Oni gromadzili dane i przygotowywali analizy zanim było wiadomo, co znajdzie się w ustawie, dzięki czemu sporo roboty mieli już wykonanej przed czasem. Natomiast w Bytomiu pozostawiono wszystko na ostatni moment. Efekty widać gołym okiem.

GPR z mieszkańcami czy nie? Tak! (do pobrania) 2017/03/05 22:14 #170864

Drogi Parysz, dzięki za te uwagi. Zachęcam Cię do ponownego przeczytania tego co napisałem, tym razem ze zrozumieniem. Nie manipuluj też i nie wyciągaj z kontekstu poszczególnych słów. Poniżej odnoszę się kolejno do Twoich uwag.

Jeżeli uważasz, że mój wpisem jest szczuciem i obrażaniem kogokolwiek to napisz gdzie. Gdzie przekroczyłem Twoim zdaniem granice?

Twoje pytanie co robiłem gdy był konsultowany pokazuje, że nie miałeś okazji zapoznania się ani z protokołem z konsultacji ani z protokołami na komisjach bo w jednym i drugim przypadku były moje wnioski, podpowiedzi i uwagi. Na komisjach i sesja zachęcałem do intensywniejszych konsultacji, edukacji i pracy warsztatowej z mieszkańcami. Twój zarzut, że nie czytałem dokumentu i nie interesowałem się nim wcześniej jest całkowicie chybiony.

Co do CD i 600 stron to owszem nie było możliwości żeby go przeczytać w te 3 godziny i cokolwiek napiszesz to nikogo nie przekonasz, że którykolwiek radny mógł to zrobić. Co do CD to mi to nie przeszkadza ale są radni, którzy nie noszą ze sobą komputerów i nie mogli na komisji pracować nad dokumentem.

Nigdzie nie twierdziłem, że konsultacji nie było. Twierdzę za to, że mogło ich być więcej i to już od 2013 roku bo wtedy Urząd Miejski przygotował pierwszą listę projektów twardych. Mógł zacząć konsultacje już wtedy.

"Panie Bieda, gdzie pan był jak rada miejska w Bytomiu w marcu 2016 r. przyjmowała uchwałę o wyznaczeniu obszaru rewitalizacji w Bytomiu? W 2013-2014 roku co chciał pan konsultować, przecież tych podobszarów nie było!!! bo pana koledzy z PO nie zdążyli uchwalić ustawy o rewitalizacji na czas, a teraz biedny Bytom na złamanie karku musi nadrabiać zaległości nieudaczników z PO."

To też niestety pokaz niewiedzy. Byłem wtedy na sesji o tym co można było konsultować napisałem wyżej. Co do konieczności czekania na ustawę o rewitalizacji to nie masz racji. Miasto nie musiało na nią czekać. To była decyzja miasta. Nie było takiego obowiązku i są miasta, które nie czekały na ustawę.

Jak w moim wpisie widzisz nienawiść to przedstaw konkrety inaczej to pusta krytyka.

Napisałeś: "Po drugie wprowadził pan opinię publiczną w błąd pisząc cyt. "Przed chwilą (data i godz. publikacji pana posta 20.02.17 godz. 23.37) sprawdzałem na .... urzędowym BIP ale próżno szukać tam ostatecznej wersji GPR". Ja tez sprawdziłem i urząd opublikował to o godz. 13:29: zatem na 10 godz. wcześniej niż pana post
Jak widać bytomianie tez potrafią czytać."

To słaba manipulacja z Twojej strony. Wycinasz sobie połowę zdania do założonej z góry tezy. Przeczytaj to zdanie W CAŁOŚCI.

a na koniec:

Jak pan pomógł Bytomiowi w przygotowaniu GPR? Zgłaszałem propozycje projektów jak i partycypacji mieszkańców na posiedzeniach komisji jak i w konsultacjach społecznych
Czy zaproponował pan jakikolwiek projekt? TAK
Jak pan lobbował u doradcy marszałka pana Jacka Brzezinka, żeby wesprzeć miasto w tym procesie? u Jacka Brzezinki akurat lobbować nie trzeba bo na bieżąco angażował się w prace w Urzędzie Marszałkowskim. Miasto otrzymało duże wsparcie niestety często nie dotrzymywało terminów, które samo deklarowało. Przez to trzeba było odsuwać w czasie zaplanowane konkursy w ramach OSI

Krytykować i szczuć jest najłatwiej, każdy głupi to potrafi, ale proponować rozwiązania i rzetelnie pracować potrafią tylko nieliczni."

Zgadzam się, i cieszę się, że mogę być wśród tych nielicznych o których piszesz.

GPR z mieszkańcami czy nie? Tak! (do pobrania) 2017/03/09 11:23 #170893

O ile w przypadku Łodzi jeszcze można by się z taką interpretacją zgodzić, to Wałbrzych już do tego zupełnie nie pasuje. To mała miejscowość, która nie ma charakteru dużego ośrodka miejskiego. W porównaniu z Bytomiem ma nieco więcej teatrów i kilka filii uczelni wyższych. Poza tym wszystko jest tak samo, jak u nas, albo nawet gorzej.

Wałbrzych ma TMMP my mamy koplanię, która u nich jest pięknie wyremontowana i jest atrakcja turystyczną - ot, takie to "gorzej".
W porównaniu z Wałbrzychem jesteśmy w dupie, niestety...

• Strona:
  • 1
Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone