Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Dwie bytomskie restauracje w przewodniku Gault&Millau! 2015/12/05 12:12 #163353

Stara Piekarnia i The Piano znalazły się w przewodniku Gault&Millau, będącego obok Michelina najważniejszym przewodnikiem kulinarnym na świecie. To ogromne wyróżnienie dla naszych restauracji!


Początki Żółtego Przewodnika Gault&Millau sięgają lat 60. Powstał w odpowiedzi na przewodnik Michelina, który preferował tradycyjną, ciężką kuchnię francuską. Dwójka paryskich krytyków kulinarnych - Henry Gault i Christian Millau - była z kolei zafascynowana gastronomicznymi nowościami i lekkimi, kolorowymi daniami. Ich felietony po pewnym czasie przeprosiły się w przewodnik, który w ciągu kilku pierwszych miesięcy sprzedał się w nakładzie 150 tys. egzemplarzy. Dziś jest jednym z dwóch najważniejszych przewodników kulinarnych na świecie. Wydawany jest w 11 krajach, w tym od dwóch lat w Polsce.

Co roku w trasę po Polsce wyrusza kilkunastu anonimowych inspektorów - niczym w filmie "Skrzydełko czy nóżka" - którzy dokładnie oceniają kilkaset miejsc w całym kraju. Zaledwie połowa z nich ostatecznie trafia do przewodnika. W tegorocznym wydaniu znalazło się 390 restauracji, 102 hotele i 123 produkty lokalne. Zdaniem magazynu "Zwierciadło", Gault&Millau jest jedynym w Polsce, naprawdę rzetelnym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść.

REKLAMA: Zamów jedzenie do domu przez internet!

W tym prestiżowym gronie znalazły się dwie bytomskie restauracje: The Piano i Stara Piekarnia, z czego ta druga została dodatkowo wyróżniona przez autorów przewodnika Żółtą Czapką. To zupełnie dwa różne miejsca. The Piano jest bardzo nowoczesne, dominuje w nim elegancka prostota. Z kolei Stara Piekarnia mieści się w pieczołowicie odrestaurowanej kamienicy, gdzie panuje ciepły, domowy klimat. Obie restauracje łączy jednak świetna kuchnia, co docenili twórcy Żółtego Przewodnika.

Trzeba przyznać, że bytomska gastronomia z roku na rok staje się coraz lepsza i przybywa miejsc, w których można naprawdę dobrze zjeść. We wrześniu informowaliśmy o wyróżnieniu dwóch innych tutejszych lokali - Blędera i Zeltra - przez stację telewizyjną Kuchnia+. Mamy nadzieję, że jeszcze nie raz będziemy mieć okazję do przekazywania takich wiadomości :).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Dwie bytomskie restauracje w przewodniku Gault&Millau! 2015/12/05 13:48 #163354

Stara Piekarnia z całą pewnością zasługuje. The Piano, nie jestem do końca przekonany, ale słabo się znam ;).
Radzionkowska Appassionata dostała przykładowo 2 czapki na co w pełni zasługuje. Polecam bo blisko i jedzenie pierwsza klasa.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Dwie bytomskie restauracje w przewodniku Gault&Millau! 2015/12/07 20:38 #163393

Nie wiem czy Piekarnia taka zasłużona, kiedyś pod wódkę zamówiłem śledzie w wiśniach- na talerzu nawet pestki po wiśni, a barman z rozbrajającą szczerością "że te wiśnie to tylko tak w menu żeby lepiej wyglądało"...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Dwie bytomskie restauracje w przewodniku Gault&Millau! 2015/12/07 22:03 #163397

  • Morfi
  • Morfi Avatar
  • Gość
  • Gość
Stara piekarnia obniżyła strasznie loty.
Muszę do tej restauracji w Radzionkowie skoczyć :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Dwie bytomskie restauracje w przewodniku Gault&Millau! 2015/12/08 13:47 #163412

Mnie nie zdarzylo sie wyjsc ze Starej Piekarni niezadowolonym, aczkolwiek wierze ze i u nich wpadki sie zdarzają.
Appassionate polecam bardzo, a w szczegolnosci gulasz z dzika.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Dwie bytomskie restauracje w przewodniku Gault&Millau! 2015/12/11 06:46 #163460

Passphrase są trzy prawdy...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Dwie bytomskie restauracje w przewodniku Gault&Millau! 2015/12/11 15:06 #163475

Mi jedzenie w Starej Piekarni zawsze smakowało. Nigdy się na niej nie zawiodłem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1
Moderatorzy: Robert CzykielGhost
Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone