Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT:

Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/26 21:20 #186002

Po zmianie władzy chcieliśmy wprowadzić nowe zasady. Między innymi podział...

Od wielu lat nasze miasto nie jest sprzątane tak jak wszyscy byśmy sobie tego życzyli. Wiele lat temu w Bytomiu działało kilka firm zajmujących się na zlecenie miasta utrzymaniem czystości. Miasto było podzielone na kilka rejonów, od wykonawców wymagano GPS-sów w samochodach oraz konkretnej jakości. Było czyściej. Po 2012 roku w naszym mieście doprowadzono do swoistego monopolu. Znakomitą większość usług zlecano jednej firmie. Pozostałe najzwyczajniej padły. Słabe sprzątanie miasta było jedną z najczęściej słyszanych skarg w ostatnich latach. Dziwi zatem, że poprzednie władze nie nałożyły żadnej kary na firmę sprzątającą, pomimo tego, że w Miejskim Zarządzie Zieleni i Gospodarki Komunalnej zalegały całe segregatory stwierdzonych nieprawidłowości.

Czytaj więcej...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/27 00:23 #186003

www.facebook.com/artur.sikorski.50596?__...eIyk&fref=nf&__xts__[0]=68.ARAcVTAlDhI75G9YLSEKThteMb9gdg2bZmnAg9ESBKVmb-sDGQZV5-2z5A9ufRaUqb0bHP6qQJunkXkfv4-YsrnpMO0KJ36O8Jm1gZWbhjCymrgKdpvqfXMpLhuhKx8s-kEK0HKnqLeiQ8zKM54IPbAMCQzakaWGu4wt__geh-LNnHe6vci5dTROoASu6oC0NgSyb-_9ggNzgaARoEqzu-gpQ1Ev4RWpeHJSD_qz1N_nhZ4hjVT0FzxsBDgzEwoj2dm70TJbKY5BzufJBG5LZ_O3SZq-3No-A_XuHetpaWs73SDNY0mOH_UZqAuYQb1MZ1FlYt8T9rkakPlXB1zeRCNc2A

Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/27 06:44 #186004

Tak, tak "To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie – mówimy – to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo” – tylko tak do końca nie wiem czy ten nasz Bytomski miś sprzątający ma, tę miotłe w rękach czy też w d... e. Suma sumarum propaganda dobra :) Goebbels by się nie wstydził.

Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/27 08:57 #186006

Wybrałem takie oto cytaty p. Biedy.

... A płaciło sporo, bo przez 3 lata była to kwota 39 milionów złotych. Tak – to nie jest żart, ani pomyłka. 39 milionów za 3 lata. To ponad milion zł miesięcznie...
... powierzyliśmy, zgodnie z prawem, czyszczenie innym firmom, które w drodze negocjacji cenowych zaproponowały niższe stawki...
... W ramach tymczasowych umów utrzymanie czystości kosztuje nas nieco ponad milion zł miesięcznie...

Tak się zastanawiam, kto kieruje MZZiGK: Bartków, Bieda czy Białas... A może... wszyscy i... nikt...

Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/27 10:51 #186007

Nie umniejszając winy i odpowiedzialności MZZiGK Bytom z stan czystości i zieleni to jednak sporo do zrobienia mają Bytomskie Mieszkania , Zarządcy Wspólnot Mieszkaniowych , TBS Bytom , ZBM , Spółdzielnie Mieszkaniowe ale jak widać mają na to wyjebane bo co im ktoś zrobi ?
Mandat nałoży , Sanepid naśle...więc niech tak jest jak jest.
Prezydent / Premier RP i tak omijają szerokim łukiem Bytom odwiedzając okoliczne miasta - chyba że dochodzi do tragedii takiej jak na Katowickiej.

Dziwię się temu kierowcy BMW który wysypywał śmieci poremontowe na nieużytkach , przecież mógł podjechać na Rozbark np. na ul.Reymonta lub Królowej Jadwigi koło szkoły i przez nikogo niepokojony wywalić to wszystko w biały dzień obok pojemników...

Re:Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/27 11:16 #186008

Czy zawodzi mnie królowa nauk matematyka..... A płaciło sporo, bo przez 3 lata była to kwota 39 milionów złotych. Tak – to nie jest żart, ani pomyłka. 39 milionów za 3 lata. To ponad milion zł miesięcznie...

39:3 lata=13
13:12 miesiecy=1,08(3) ponad milion miesięcznie

... W ramach tymczasowych umów utrzymanie czystości kosztuje nas nieco ponad milion zł miesięcznie....

A teraz również ponad milion miesięcznie więc jaka jest różnica?

Niezbyt to jasna i przejrzysta polityka,ale kto się przejmuje dyscypliną finansów publicznych?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Re:Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/27 12:00 #186009

Czy zawodzi mnie królowa nauk matematyka..... A płaciło sporo, bo przez 3 lata była to kwota 39 milionów złotych. Tak – to nie jest żart, ani pomyłka. 39 milionów za 3 lata. To ponad milion zł miesięcznie...

... W ramach tymczasowych umów utrzymanie czystości kosztuje nas nieco ponad milion zł miesięcznie....

Niezbyt to jasna i przejrzysta polityka,ale kto się przejmuje dyscypliną finansów publicznych?

Ludzie, czytajcie całość. Pomiędzy jednym a drugim jest jeszcze napisane: "Po zakończeniu umowy, za jej przedłużenie firma życzyła sobie ponad 3,2 miliona zł za półtora miesiąca" Stąd jak rozumiem wzięcie firmy, która zrobi to za mniejszą cenę, zbliżoną do tej z poprzedniej umowy (ponad milion) i tyle zapewne jest środków w budżecie.
Królowa nauk nie zawodzi ;)

Re:Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/27 12:00 #186010

Po pierwsze, można oskarżyć Bartylę o "konszachty" z Wieczorkiem: 39 mln!!!
Po drugie, wykazać oszczędności: 1mln!!!
Po trzecie, czyż nie jest to "dobre uzasadnienie" do wypłaty nagród i premii za ww. "oszczędność"?

PS Paweł, łykasz "wszystko" jak pelikan. Czy nie uczciwsze byłoby przyznanie się do tego, że obecna władza nie lubi Wieczorka?

Re:Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/27 12:47 #186011

Lubić nie lubić. W biznesie nie ma miejsca na sentymenty. Praca,efekty,kary umowne. Zwracanie uwagi MZZiGK już mnie nudzi,skoro są tak zawaleni robotą bo muszą wywozic tyyyle koszy na śmieci i jak w poprzednich felietonach odpisywać na skargi mieszkańców co znacznie utrudnia im pracę to gdzie jeszcze miejsce na powołanie miejskiej spółki. Ten pomysł powinien być już dawno odrzucony. Należy skupić się na stawkach i zakresie koniecznych prac,ewentualnej sprzedaży nieruchomości wspólnotom-czasem dziwnie wydzielonych działek,które w części są utrzymywane przez miasto. A po primo zatrudnić ludzi,którzy mają albo doświadczenie albo wiedzę w tej branży.

Re:Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/27 14:47 #186012

Ludzie, czytajcie całość. Pomiędzy jednym a drugim jest jeszcze napisane: "Po zakończeniu umowy, za jej przedłużenie firma życzyła sobie ponad 3,2 miliona zł za półtora miesiąca" Stąd jak rozumiem wzięcie firmy, która zrobi to za mniejszą cenę, zbliżoną do tej z poprzedniej umowy (ponad milion) i tyle zapewne jest środków w budżecie.

Nie wpadłeś geniuszu na to, że te 3,5 mln zł za półtora mc podyktowane jest ogromem prac które trzeba w tym okresie wykonać i ilości ludzi potrzebnych do jej wykonania. Wygrała firma tańsza która nie ma żadnej bazy sprzętowej a ilość zatrudnionych ludzi można policzyć na palcach. Biorąc pod uwagę chęć zaoszczędzenia miejskiej kasy powinna być niższa cena z taką samą jakość usług a nie zapłacimy mniej to mniej wymagamy albo nic nie wymagamy a wszyscy którzy mają czelność odezwać się w sprawie śmieci, traw i szczurów to są podpłacone Wieczorkowe trolle. Inaczej liczysz umowy długoterminowe gdyż są okresy w których potrzeba więcej ludzi do fizycznej pracy a są okresy gdzie pracuje głównie sprzęt. Podstawą takich umów powinna być nie cena ale zabezpieczenie sprzętowe oraz siła robocza. Jakość usług nowej firmy widoczne są w każdym miejscu miasta. Co z tego, że miasto zapłaciło mniej jak g... z tego jest. Tak zasyfionego i zarośniętego miasta jeszcze nie było. Aż strach pomyśleć co będzie zimą bo jeżeli się nie mylę nie ma wyłonionej firmy która ma walczyć z zimą a pomysł aby robił to MZDiM jest chyba dalej w chorych głowach w UM.

Wiadomo że Wieczorek nie był idealny szczególnie zimą ale wystarczą kontrole i kary aby zdyscyplinować taką firmę do rzetelnego wykonywania usług a nie wciskać kit że miasto płaci mniej więc wszyscy są usprawiedliwieni syfem który jest na ulicach.

Re:Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/27 15:45 #186013

Problem w tym, że Wieczorek chyba nie chce się dogadać i zamiast dążyć do kompromisu, to cały czas zaognia sytuację. Jak inaczej można nazwać składanie ofert w przetargach, żeby później się z nich wycofywać, aby MZZiGK musiał rozpoczynać procedurę od nowa? Albo składanie odwołań i wycofywanie się z nich dzień przed rozprawą? To są dziecięce zagrywki, żeby zrobić drugiej stronie na złość i wszystko opóźnić. Tyle, że na tej sytuacji nie korzysta nikt, bo ani miasto nie otrzymuje usługi o odpowiedniej jakości, ani Wieczorek nie zarabia. To wojna na wyniszczenie obu stron.

Re:Re:Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/27 16:15 #186014

Taka sama taktyka jest prowadzona przez firmę Cotrip w ościennych miastach,a i Wieczorek robi to samo np w Rudzie Śląskiej i Chorzowie. To takie w jego stylu.

Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/27 21:40 #186016

przez takie zagrywki Wieczorka ta firma powinna być skreślona w przedbiegach z przetargu.
Co do kosztów i uzyskanych efektów czystości to śmiało można powiedzieć, że nie jest wiele gorzej niż za Wieczorka. Ta firma w pewnym czasie stała się w Bytomiu monopolistą aż zaczęła dyktować warunki. Z tego powodu poprzednia władza bała się pierdnąć a tym bardziej nałożyć karę. W ten sposób firma robiła co chciała i jak chciała a w efekcie mało sprzątała.

Re:Re:Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/27 22:45 #186018

Dla zainteresowanych
www.blogprzetargi.pl/kategorie/wykluczen...iazany-jest-umozliwi

Niestety czasem wykonawca ma więcej opcji niż zamawiający,który musi się sporo natrudzić by się takich pasożytów pozbyć. Jak widać nie każdemu miastu się to udaje lub chce brnąć w taką opcję. Zacięta wojna prawników i urzędników.

Re:Michał Bieda: O sprzątaniu słów kilka... 2019/08/28 11:40 #186021

Nie wpadłeś geniuszu na to, że te 3,5 mln zł za półtora mc podyktowane jest ogromem prac które trzeba w tym okresie wykonać i ilości ludzi potrzebnych do jej wykonania.

Naucz się czytać, ze zrozumieniem. Ja wyjaśniłem tylko, że pomiędzy kwotami "ponad milion" było jeszcze 3,5 miliona za półtora miesiąca. A to czy kwota była zasadna nie ma tu nic do rzeczy.

• Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Robert CzykielGhost
Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone