Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Bytomianie do Parlamentu! 2019/09/15 18:34 #186273

Komitet Wyborczy Polskie Stronnictwo Ludowe wystawił 3 kandydatów na posłów....

Wybory do parlamentu odbędą się już za cztery tygodnie, czyli 13 października 2019 roku. W wyborczym wyścigu Bytom będzie reprezentowało 28 osób związanych z naszym miastem. W okręgu nr 29, obejmującym obszary powiatu: gliwickiego, tarnogórskiego oraz miast na prawach powiatu jak Bytom, Gliwice i Zabrze mamy aż 108 kandydatów, którzy powalczą o miejsce w sejmowej ławie. Walka będzie zacięta, ponieważ w okręgu tym mandaty może zdobyć zaledwie 9 osób.

Czytaj więcej...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Bytomianie do Parlamentu! 2019/09/16 08:36 #186274

Zawodowi kandydaci. Nic nie robią tylko kandydują. Kwiat bytomskiego samorządu oraz lokalnej sceny politycznej. Co jeden to ma większe zasługi dla miasta. A na sam koniec napiszę : jakie miasto - tacy kandydaci.

Bytomianie do Parlamentu! 2019/09/17 14:59 #186308

Ręce opadają. Po raz pierwszy przyjdzie mi w wyborach oddać głos nieważny. Senatorów aż dwie sztuki a z reszty sami "stołkowicze" i kilka spadochroniarzy. Czy pani Nowicka wie, gdzie Bytom leży? Żenada totalna.

Bytomianie do Parlamentu! 2019/09/17 17:52 #186313

Passphrase pisałeś o motłochu co głosuje- ja mam takie wrażenie jak widzę te listy...górnik, elektryk, położna, mechanik- kierowca...a co z kwalifikacjami? wykształceniem?osiągnięciami?
To jest w końcu parlament a nie zarząd ogródków działkowych...tragedia.

Bytomianie do Parlamentu! 2019/09/18 08:23 #186317

Kwalifikacje u nas nie są istotne. Jakiś czas temu Ministrem Obrony Narodowej był z wykształcenia lekarz psychiatra - Bogdan Klich. Daleko zresztą nie szukać, eksprezydent twierdził, i są na to podobno dowody, że jest z wykształcenia prawnikiem ;). Byłbym w stanie taki stan rzeczy zrozumieć na poziomie lokalnym, samorządowym, jak ktoś kandyduje na sołtysa czy do rady miasta niekoniecznie musi posiadać wyższe wykształcenie. Ale na poziomie krajowym jest to dla mnie niedopuszczalne zjawisko.

Bytomianie do Parlamentu! 2019/09/18 09:31 #186319

Kwalifikacje u nas nie są istotne. Jakiś czas temu Ministrem Obrony Narodowej był z wykształcenia lekarz psychiatra - Bogdan Klich. Daleko zresztą nie szukać, eksprezydent twierdził, i są na to podobno dowody, że jest z wykształcenia prawnikiem ;). Byłbym w stanie taki stan rzeczy zrozumieć na poziomie lokalnym, samorządowym, jak ktoś kandyduje na sołtysa czy do rady miasta niekoniecznie musi posiadać wyższe wykształcenie. Ale na poziomie krajowym jest to dla mnie niedopuszczalne zjawisko.

Popatrz sobie na polityków ogólnopolskich, którzy w sporej części mają wyższe, a może nawet więcej niż jedno.
Serio uważasz, że to wyższe daje coś więcej niż papierek?
Jak ktoś jest sensowny ima w głowie coś więcej, to może być i bez wyższego.
Jak ktoś jest ... piiip ..., to może mieć i wyższe - nic to nie zmieni ...

Poziom szkolnictwa wyższego w Polsce leci na pysk już od dawna.
O takim "prywatnym" to nawet nie ma co wspominać.
Więc mam wrażenie, że to "wyższe" jest tylko fetyszowane z jakiegoś powodu ... pewnie z powodów historycznych ...

Bytomianie do Parlamentu! 2019/09/18 10:22 #186321

Nie tyle chodziło mi o samo posiadanie papierka, osobiscie znam wielu tytułujących się prof. mgr czy inż. a to zwykłe głupki. Bardziej chodziło mi o osoby wykształcone kierunkowo. Jestem tego zdania iz np resortem wojskowym powinien kierować żołnierz, resortem zdrowia - lekarz zaś resortem nauki - naukowiec. U nas tego przelozenia nie ma. Resortami kierują wygodni, jak to sie mówi - mierni, bierni ale wierni.

Bytomianie do Parlamentu! 2019/09/18 13:38 #186331

Uważasz, że dobry lekarz będzie sprawnym menadżerem, a wytrawny kierowca zna się na transporcie? :lol:

Problem polega na tym, że demokracja to rządy większości, a więcej jest głupich niż mądrych ;)

Bytomianie do Parlamentu! 2019/09/18 14:08 #186335

Uważam ze lepszym zarządcą w służbie zdrowia będzie osoba mająca pojęcie jak system działa będąc jego częścią, niż nawet najlepszy menadżer z doświadczeniem w kolejach czy rolnictwie. Pozatym, uważasz ze jedno wyklucza drugie ? Polecam zainteresować się służbą zdrowia trochę głębiej, a nie na zasadzie bycia tylko pacjentem.
A już tak tłumacząc całkowicie łopatologicznie - jedno nie wyklucza drugiego. Żeby dobrze zarządzać czymkolwiek trzeba mieć pojęcie raz o zarządzaniu, a dwa o tym czym się zarządza.

Bytomianie do Parlamentu! 2019/09/18 14:18 #186336

Uważam ze lepszym zarządcą w służbie zdrowia będzie osoba mająca pojęcie jak system działa będąc jego częścią, niż nawet najlepszy menadżer z doświadczeniem w kolejach czy rolnictwie. Pozatym, uważasz ze jedno wyklucza drugie ? Polecam zainteresować się służbą zdrowia trochę głębiej, a nie na zasadzie bycia tylko pacjentem.
A już tak tłumacząc całkowicie łopatologicznie - jedno nie wyklucza drugiego. Żeby dobrze zarządzać czymkolwiek trzeba mieć pojęcie raz o zarządzaniu, a dwa o tym czym się zarządza.

I dlatego w praktyce najlepiej sprawdza się tandem. Czyli w przypadku medycyny: Lekarz (bynajmniej, nie musi być specjalistą)+ Księgowy/Finansowy. Jako w miarę na równym poziomie - działający na zasadzie chodzenia na kompromisy/dyskusji.
Jeden z nich wie o co chodzi w systemie, wie na co zwrócić uwagę merytorycznie.
Drugi nie wie o co chodzi, ale potrafi zarządzać i wie na co zwrócić uwagę w aspektach zarządzania, finansów itp.
Wtedy ten drugi uchroni przed zbyt optymistycznym zadłużaniem się, a pierwszy przypilnuje, żeby robić to co trzeba robić merytorycznie, zamiast np. przekształcić szpital w monopolowy. ;-)
...
ale chyba odchodzimy od tematu.

Bytomianie do Parlamentu! 2019/09/18 15:05 #186339

Ledwo się kampania zaczęła,a mamy powtórkę banerów na każdym kroku i to w miejscach raczej zabronionych do umieszczania (wiadukty, barierki przy jezdni) czy ktoś w końcu weźmie za pysk tych cwaniaków? Jak takie spece co łamią prawo na dzień dobry mogą kandydować?

• Strona:
  • 1
Moderatorzy: Robert CzykielGhost
Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone