Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/25 22:27 #166012

Jutro armagedon: na sesji Rady Miasta wierni żołnierze prezydenta Bartyli podejmą uchwałę w sprawie zaciągnięcia kredytu długoterminowego w Europejskim Banku Inwestycyjnym na finansowanie zadań inwestycyjnych Miasta Bytomia w latach 2017 – 2021, a tak w rzeczywistości na budowę kompleksu Bartyli (czyli stadionu). Wszak to tylko 225 milionów, a na stadion potrzeba (na dzisiaj) 115 milionów. Warto przypomnieć, że pierwsze informacje dotyczące kosztorysu mówiły o mniej niż połowie tej kwoty czyli 48-50 milionach. Co będzie pod koniec budowy POMNIKA, aż strach pomyśleć. Nie wspomnę o kosztach jego utrzymania.

Co sądzą na temat tej decyzji bytomianie? Zacytuje opinie kilku z nich:
a ten stadion nam potrzebny jak dziwce majtki.. mamy tak świetną drużynę , która przegra nawet z orlikiem i im stadion potrzeby ? wolne żarty xDDD
Widać bierze przykład z góry. 5% będzie zadowolone a 95% za to zapłaci…
Kamienice sie sypia ……. Brak jakiekolwiek renowacji ze strony miasta …… dziura na dziurze aa będą brac kredyt powiekszajac dziurę budzetowa dla stadionu …….. kpina !!!!!!!
Rozumiem nowe lodowiska, ale po co nam stadion skoro Polonia nie ma wyników, są ważniejsze wydatki….
Przegra nawet z orlikiem… Jesli bedzie kompleks z prawdziwego zdarzenia to możliwe ,ze wkoncu bedzie jakiś sponsor ,ktory zapewni warunki i podstawy ku sukcesom. Każdy z Was psioczy ,a założę sie ,ze kilka lat wstecz,kiedy cudem awansowali do elity,byliście co niektórzy na stadionie !!!teraz jak Polonia na dnie to głupie pieprzenie…
Żeby budować stadion warto najpierw zbudować drużynę walczącą o najwyższe cele w Ekstraklasie, nie bronić się przed spadkiem z 2 ligi…
Kpina, skandal i kretynizm. Witamy w Bytomiu! dziekujemy Damian Bartyla, znanemu także jako Damian B. nie bez powodu!
niema chleba ale będą igrzyska dla gawiedzi a dla władz łapówy .

Rewitalizacja – tak ! Remonty – tak ! Nowe drogi (fragmenty Becetki , te 2 nad torami) – tak ! Łącznik A1-Katowice DTS – tak ! Basen koło hali na Skarpie -tak ! rogi rowerowe – tak ! Lodowisko – może ,STADION – ???? Centrum Przesiadkowe ??????? Kto to spłaci ??????? NIE !
W Niecieczy wcale nie było stadionu a chłopaki wznieśli się na wyżyny
brawo! oby tylko udało się postawić stadion dla Polonii Bytom
Po co? To jak kupowanie budy nie posiadając psa…
Ten stadion jest nam tak potrzebny jak świni skrzydła

Szkoda, że radni szerokiej koalicji, mają opinie mieszkańców w wiadomym miejscu…

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/25 23:04 #166015

Jestem mieszkańcem Bytomia.Tutaj się urodziłem i wychowałem.Jestem za budową kompleksu sportowego w Bytomiu.
Oto głos jednego z bytomian.

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/26 01:22 #166019

Nie dość,że przepisujesz teksty nie wiadomo kogo to oczywiście wszystkie negatywne.Brawo za obiektywizm.

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/26 06:42 #166022

Ja to powiem tak: jak już mają wziąć kredyt to niech i zbudują ten stadion przynajmniej zostanie jakiś ślad po kredycie. Lepsze to niż opcja że kredyt przejedzą i nie będzie ani stadionu ani kasy bo się gdzieś rozejdzie w drobne.

Na Gierka też narzekali że zadłużył kraj ale przynajmniej pobudował osiedla i ludzie mają dziś gdzie mieszkać. Czyli został jakiś ślad.
Teraz Państwo Polskie ma zadłużenie takie jak Gierka albo i większe, a mieszkania nikt Ci nie zbuduje tylko sam se musisz kupić. Jednym słowem dług jest a kasy nie widać.

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/26 07:57 #166026

Ja to powiem tak: jak już mają wziąć kredyt to niech i zbudują ten stadion przynajmniej zostanie jakiś ślad po kredycie. Lepsze to niż opcja że kredyt przejedzą i nie będzie ani stadionu ani kasy bo się gdzieś rozejdzie w drobne.

Nie zostanie przejedzone? A jak wytłumaczysz to, że stadion na 9 tys. miejsc, o przestarzałej konstrukcji wspartej na wałach ziemnych, który posiada już m.in. podgrzewaną murawę, będzie kosztował niemal dwa razy więcej, niż stadion Piasta na 10 tys. miejsc, który był budowany od podstaw? Jak dla mnie ktoś tu umyślnie mnoży koszty...

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/26 08:09 #166028

Jestem mieszkańcem Bytomia.Tutaj się urodziłem i wychowałem.Jestem za budową kompleksu sportowego w Bytomiu.

Mieszkasz w Bytomiu Hanysek ?

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/26 08:50 #166031

Nie zostanie przejedzone? A jak wytłumaczysz to, że stadion na 9 tys. miejsc, o przestarzałej konstrukcji wspartej na wałach ziemnych, który posiada już m.in. podgrzewaną murawę, będzie kosztował niemal dwa razy więcej, niż stadion Piasta na 10 tys. miejsc, który był budowany od podstaw? Jak dla mnie ktoś tu umyślnie mnoży koszty...

O ile wiem to zawsze najdroższa jest przebudowa niż stawianie nowego.Poza tym koszta rosną co roku,choćby tylko że względu na inflację.Natomiast same mnożenie kosztów przez Damiana mnie nie dziwi.Zresztą zaraz na początku jego rządów mówiłem,że miasto załatwi finansowo tak samo jak klub.

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/26 09:11 #166033

A no to już jest inny temat że ktoś przy okazji chce lody ukręcić. To polska specjalność. Popatrz ile narodowy stadion kosztował w stosunku np do aren zachodnich ? Swego czasu było o tym głośno.

Mnie chodziło że zostanie jakiś ślad po kasie w postaci obiektu.

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/26 09:18 #166034

Ja jestem za budową kompleksu sportowego, jak najbardziej. Ale nie w tej kwocie.... komuś się w główce poprzewracało... Gdyby ta kwota uzyskała chociaż 50% dofinansowania z środków zewnętrznych, to byłbym w stanie to zaakceptować... Uważam, że bardzo dużo jest do zrobienia w mieście i za połowę tej kwoty można byłoby wyremontować jedną z flagowych ulic w centrum Bytomia wraz z kamienicami. A jeśli to nie wystarczy na kompleks wybudowany z takim rozmachem to należy jeść małymi łyżkami i wybudować na razie tylko pewną część.

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/26 09:27 #166035

A po co komu jakiś mało istotny stadion skoro kolejna ważna dla mieszkańców inwestycja drogowa BeCetka nie dojdzie do skutku. Jeśli już koniecznie zaciągać kolejne kredyty to na sprawy ważne dla Bytomian a nie dla grupki kibiców.

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/26 09:59 #166036

A po co komu jakiś mało istotny stadion skoro kolejna ważna dla mieszkańców inwestycja drogowa BeCetka nie dojdzie do skutku. Jeśli już koniecznie zaciągać kolejne kredyty to na sprawy ważne dla Bytomian a nie dla grupki kibiców.

Dokładnie. To miasto ma bardziej priorytetowe potrzeby niż kompleks sportowy PB. Na chwilę obecną.

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/26 10:05 #166037

O ile wiem to zawsze najdroższa jest przebudowa niż stawianie nowego.

Myślę, że nie tylko to decyduje o wzroście kosztów. Nie od dziś wiadomo, że teren przy Olimpijskiej jest bardzo problematyczny pod względem geologicznym. Aby cokolwiek tam zbudować, trzeba dodatkowo wzmacniać konstrukcję, co bardzo podnosi koszty inwestycji. Dlatego dziwię się, że prezydent brnie w pomysł postawienia nowego stadionu właśnie w tym miejscu. Jestem pewien, że gmina dysponuje terenem, który lepiej nadawałby się na przeprowadzenie takiej inwestycji.

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/26 10:36 #166040

Mieszkasz w Bytomiu Hanysek ?

Oczywiście...na Kolejowej ;)
Wszystkim tym którzy czytają z uwagą pragnę przypomnieć że kwota inwestycji nie dotyczy jedynie stadionu,ale również lodowiska i w tym kontekście nie jest to kwota zawyżona...moim zdaniem oczywiście.

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/26 10:54 #166042

Wszystkim tym którzy czytają z uwagą pragnę przypomnieć że kwota inwestycji nie dotyczy jedynie stadionu,ale również lodowiska i w tym kontekście nie jest to kwota zawyżona...moim zdaniem oczywiście.

Dlatego właśnie napisałem "A jeśli to nie wystarczy na kompleks wybudowany z takim rozmachem to należy jeść małymi łyżkami i wybudować na razie tylko pewną część"

Bo pomimo, że KOMPLETNIE nie interesuję się sportem, nigdy nie byłem na żadnym meczu i raczej nie mam zamiaru być... to jestem ZA inwestycją. Co więcej, jestem za wykonaniem jej z takim rozmachem. Potrafię zrozumieć, że dla pewnych grup jest to istotna inwestycja, a zawsze wychodzę z założenia, że jak już robić to robić dobrze, albo wcale. To jest olbrzymia inwestycja niezależnie od rozmachu, a jak już wydać tyle pieniędzy to niech to faktycznie będzie COŚ. Problem polega na tym, że należy mierzyć siły na zamiary... Ta inwestycja ma sens w przypadku "OKAZJI", jak zastrzyk środków zewnętrznych, sponsorów itd. Miasto wstrzymuje BECETKę bo nie otrzymało dofinansowania, nie odbudowuje tramwaju do Miechowic (pomimo dofinansowania). Budowa Kompleksu nie jest inwestycją NIEZBĘDNĄ i nie jest żadną SZANSĄ, która przepadnie (jak chodź by odbudowa tramwaju do M.), można by poczekać na jakąś lepszą okoliczność, a jeśli już naprawdę musi to być JUŻ (pod publiczkę) to niech to będzie docelowo coś WOW, ale wykonane w etapach, tak by nie obciążać za bardzo budżetu.

Kolejna nieodpowiedzialna decyzja 2016/04/26 13:00 #166049

Dlatego właśnie napisałem "A jeśli to nie wystarczy na kompleks wybudowany z takim rozmachem to należy jeść małymi łyżkami i wybudować na razie tylko pewną część"

Bo pomimo, że KOMPLETNIE nie interesuję się sportem, nigdy nie byłem na żadnym meczu i raczej nie mam zamiaru być... to jestem ZA inwestycją. Co więcej, jestem za wykonaniem jej z takim rozmachem. Potrafię zrozumieć, że dla pewnych grup jest to istotna inwestycja, a zawsze wychodzę z założenia, że jak już robić to robić dobrze, albo wcale. To jest olbrzymia inwestycja niezależnie od rozmachu, a jak już wydać tyle pieniędzy to niech to faktycznie będzie COŚ. Problem polega na tym, że należy mierzyć siły na zamiary... Ta inwestycja ma sens w przypadku "OKAZJI", jak zastrzyk środków zewnętrznych, sponsorów itd. Miasto wstrzymuje BECETKę bo nie otrzymało dofinansowania, nie odbudowuje tramwaju do Miechowic (pomimo dofinansowania). Budowa Kompleksu nie jest inwestycją NIEZBĘDNĄ i nie jest żadną SZANSĄ, która przepadnie (jak chodź by odbudowa tramwaju do M.), można by poczekać na jakąś lepszą okoliczność, a jeśli już naprawdę musi to być JUŻ (pod publiczkę) to niech to będzie docelowo coś WOW, ale wykonane w etapach, tak by nie obciążać za bardzo budżetu.

Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo graniczące z pewnością że rozciąganie tej inwestycji w czasie wygeneruje dodatkowe koszta.
Można pójść drogą Gliwic czy Tych lub drogą Zabrza.

Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone