Zbliżające Święto Niepodległości zachęca do rozmowy o patriotyzmie, zwłaszcza że łatwiej nam jak zawsze dyskutować, niż być patriotą, zwłaszcza na co dzień. Co rozumiem pod tym pojęciem?
Patriotyzm z łacińskiego patria – ojczyzna i greckiego patriotes, definiowany jest jako postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęci ponoszenia za nią ofiar i gotowości do jej obrony. Charakteryzuje się przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, gotowością do pracy dla jej dobra i w razie potrzeby, poświęcenia dla niej własnego zdrowia lub nawet życia. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka. Oparty jest na poczuciu więzi społecznej, wspólnoty kulturowej oraz solidarności z własnym narodem i społecznością.
Ojczyzną w tym sensie może być także każda okolica lub region, do którego jednostka jest szczególnie przywiązana (w takim wypadku mówi się o patriotyzmie lokalnym i ojczyźnie prywatnej). I o tej małej Ojczyźnie i o patriotyzmie lokalnym chcę kilka słów powiedzieć, ale przede wszystkim zmusić do refleksji. Ale bez względu o jakim zakresie, obszarze mówimy, dla mnie najważniejsze nie jest mówienie, lecz działanie. W jakim obszarze? W każdym, choć za szczególnie ważny uznaję umiłowanie i pielęgnowanie tradycji, kultury i języka, budowanie więzi społecznych oraz wspólnoty i solidarności.
Słowa, słowa, słowa... Czy musi się kończyć na słowach? To zależy tylko od NAS.
A teraz przejdę do konkretu. Dla mnie miarą patriotyzmu, tego bytomskiego, na najbliższy okres, będzie nasz stosunek do EC Szombierki i Szybu Krystyna. Jeżeli, mamy szacunek dla naszego miasta, jeżeli rzeczywiście historia i tradycja 765 grodu, ma znaczenie, to nie pozwolimy, aby te dwie IKONY BYTOMIA zostały doprowadzone do riuny (o ile już dzisiaj tą ruiną nie są). Ktoś powie, a co MY możemy? Przecież EC Szombierki należą do spółki Rezonator, Szyb Krystyna trudno powiedzieć do kogo. Tak jednak nie jest. Rezonator kupiło naszą postindutrialną katedrę od spółki FORTUM na określonych warunkach. Czy warunki te zostały przez wszystkie strony porozumienia zrealizowane?
MY bytomianie, musimy wywrzeć skuteczny nacisk, aby zahamować proces degradacji zabytków, które wyróżniają nas nie tylko na mapie Polski, ale i Europy.