Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 00:30 #39269

• bolko
  • bolko Avatar Autor
  • Gość
  • Gość
Mam pytanie do naszego Prezydenta P.K. dlaczego jeździmy takimi gruchotami a płacimy jedną z najwyższych stawek do KZK GOP autobusy które nazywam gruchotami pochodzą z przełomu lat 80 a 90 sprowadzane z Niemiec i pamiętające lata komunizmu.
Przykład Gliwice, Sosnowiec, nawet Świerklaniec który dostał dotację UE na zakup dużej ilości nowych autobusów wsyd Panie Koj Bytom dwudzieste miasto w Polsce a syf komunikacyjny jakiego niema nigdzie w Polsce. Może doczekamy Prezydenta który wsiadając w jakimkolwiek mieście Śląska wejdzie do nowego solarisa lub mana i powie jaki Bytom to piękne i bogate miasto a na to naprawdę zasługuje.
PS. Panie Prezydencie ma Pan dużo kolegów i koleżanek z Gliwic niech Panu powiedzą jak działa PKM Gliwice kupując rok w rok nowy tabor i to nie w małych ilościach a obywatele Gliwic płacą tak jak my za przejazd autobusem.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 00:43 #39271

• darekbtm
  • darekbtm Avatar
  • Gość
  • Gość
pewnie dlatego ze czegos takiego jak PKM Bytom nie ma :D

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 01:01 #39272

• bolko
  • bolko Avatar Autor
  • Gość
  • Gość
darekbtm nigdy nie pracowałem w PKM Bytom ale prywatyzacja tej firmy nie wyszła na dobre do mieszkańców Bytomia po prywatyzacji w 1998 roku było tylko gorzej w tej firmie prywatne nie znaczy dobre zobaczymy za dzieśięć lat jak sprywatyzuje miasto PEC w Bytomiu wróżę około 100% podwyżkę opłat za ciepło.

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 05:24 #39273

• vanstypeks
  • vanstypeks Avatar
  • Gość
  • Gość
Nie rozumiem akurat pretensji tylko do prezydenta Koja. To wina całego KZK GOPu z kim podpisuje umowę

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 07:26 #39275

• mk1992
  • mk1992 Avatar
  • Gość
  • Gość
To jakimi jeździmy autobusami nie zależy od Prezydenta, ale od przewoźników autobusowych. Najgorszej w tym wypadku wypada PKM Świerklaniec, który na linie 19, 94, 173 itp. wysyła stare ikarusy pamiętające jeszcze czasy komuny.

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 08:07 #39277

Bolko, KZK GOP jest organizatorem komunikacji, a nie przewoźnikiem. Nie można więc wymagać, by od wysokości wpłacanej składki do związku zakupował nowy tabor. Można za to starać się wymusić na KZK GOP, by w organizowanych przetargach na obsługę poszczególnych linii zwiększyło poprzeczkę.

Problemy PKM Bytom wynikają z konfliktu pomiędzy spółką, a organizatorem komunikacji, dotyczącego pilotażowego programu konduktorów. Związek uznał go za nieefektywny i nakazał zaprzestania sprzedawania biletów przez konduktorów. Firma pod naciskiem związków zawodowych ciągnęła program dalej, aż w końcu KZK GOP za karę odebrał PKM Bytom obsługę chyba wszystkich linii. Wobec tego spółka utraciła płynność finansową i ogłosiła upadłość.

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 08:21 #39280

Tak to jest, że biednego stać, a bogatego nie stać na nowe. Bogaty po prostu dba o stare... nie wydaje zbędnych pieniędzy i dlatego jest bogaty.

Za przykładami czeskimi i austriackimi wolałbym, żeby nasze stare składy zostały zmodernizowane, wyciszone, z podgrzewanymi rurkami, zamiast kupować nowy tabor.

Trawmaj w Wiedniu:

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 15:04 #39318

• svistu
  • svistu Avatar
  • Gość
  • Gość
Co do komunikacji miejskiej to mam do Was prośbę - stworzyłem ankietę dotyczącą pewnego nietypowego środku transportu który mógłby zaistnieć w naszym mieście.
Są to małe Taxi-riksze które są przyjazne dla środowiska, cichsze i zdecydowanie tańsze od taksówek.
Niestety konkurencja korporacji taksówkarskich jest w naszym mieście dosyć wysoka i bałbym się, że moje przedsięwzięcie (o ile kiedykolwiek dojdzie do jego realizacji) mogło by nie przetrwać na rynku :(

Stąd właśnie ta ankieta - liczę że mi pomożecie i ją wypełnicie :) Prosiłbym o przemyślane odpowiedzi na (według mnie banalne) pytania :) Fajnie jakby się trochę tych wypowiedzi uzbierało :) Możecie też podać tą ankietę znajomym ;)
Ankieta znajduje się pod adresem: l.pl/5fx
Z góry dziękuje za pomoc :)

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 18:21 #39331

PKM Bytom ale prywatyzacja tej firmy nie wyszła na dobre do mieszkańców Bytomia

Jaka prywatyzacja ? Raczej pierwsze słyszę że PKM Bytom S.A. był w CAŁOŚCI sprywatyzowany. Poza tym prywatne przedsiębiorstwa działające w przewozach pasażerskich w innych krajach czy nawet w Polsce (Gdańsk, Kraków) raczej oferowały wysoką jakość usług. U nas przewoźnicy prywatni działają jak działają bo taki rozwój zapewnia im KZK GOP wymagając od nich tak starych autobusów. Przetarg na 4 lata to kpina bo nowy autobus amortyzuje się po co najmniej 7 latach.
Dotowane PKMy może i kupują nowy tabor ale gmina z budżetu miasta dokłada do interesu dwukrotnie. Raz finansuje kupno taboru a drugi raz aby łaskawie ten tabor jeździł w postaci składki do KZK GOP. Oczywiście specjalnie zrobiono mega wielkie przetargi aby praktycznie przy braku konkurencji PKMy mogły zażądać odpowiednio wysokiej stawki. To jest bezsensu i koszto chłonne. Nie zmienia się przy tym jakości bo stare ikarusy w PKMach nadal są a w dodatku po przetargach kursują za taka stawkę za którą prywatny jeździłby fabrycznie nowymi autobusami.
W przypadku komunikacji w Bytomiu to P. KOJ powinien żądać nowych autobusów z długą umową aby było duże zainteresowanie i konkurencja. Bez ustawiania przetargów pod jakikolwiek PKM.
Co do PKM Świerklaniec to głównie poprawi się tabor na liniach MZKP wjeżdżających na teren Bytomia. (a nie jest tego mało). Jedna jaskółka wiosny nie czyni ale przy dobrych i konkurencyjnych przetargach do Bytomia wjeżdżają potentaci znani z innych regionów Polski. Mobilis Mościcka (realizuje usługi nowoczesnym taborem m.in w Warszawie czy Krakowie)
Obrazek
czy Warbus Warszawa (realizuje usługi w Gdańsku, Gdyni w Warszawie)
Obrazek
Żródło zdjęć: phototrans.eu
Jak da się naszym prywatnym przedsiębiorstwom możliwość rozwoju w postaci opłacalności zakupu nowego taboru to szybciej niż PKMy poprawią jakość bytomskiej komunikacji.

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 21:20 #39341

Mam pytanie do naszego Prezydenta P.K. dlaczego jeździmy takimi gruchotami a płacimy jedną z najwyższych stawek do KZK GOP autobusy które nazywam gruchotami pochodzą z przełomu lat 80 a 90 sprowadzane z Niemiec i pamiętające lata komunizmu.

Jedną z najwyższych stawek? A to ciekawostka- jak to policzyłeś? ;) . Bo ani bezwzględnie, ani na mieszkańca, ani w procencie wpływów do budżetu nie jest to wartość wysoka.

PS. Panie Prezydencie ma Pan dużo kolegów i koleżanek z Gliwic niech Panu powiedzą jak działa PKM Gliwice kupując rok w rok nowy tabor i to nie w małych ilościach a obywatele Gliwic płacą tak jak my za przejazd autobusem.

PKM Gliwice to akurat jest mocno skrzywiony przykład do porównania- bo tam akurat de facto płaca podwójnie ;) .

To jakimi jeździmy autobusami nie zależy od Prezydenta, ale od przewoźników autobusowych. Najgorszej w tym wypadku wypada PKM Świerklaniec, który na linie 19, 94, 173 itp. wysyła stare ikarusy pamiętające jeszcze czasy komuny.

Spoko- dostaną pewnie z Unii na kilkadziesiąt nowych autobusów także radzę sobie klamorami jeszcze pojeździć, bo za niedługo zostaną wspomnienia jedynie :-)

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 22:11 #39347

• bolko
  • bolko Avatar Autor
  • Gość
  • Gość
PKM Bytom był instytucją która działała bodajże do 1998 roku jeżeli chodzi o prawo własności do w/w firmy miasto pozbyło się aktywów po zakupie ostatnich ikarusów 412 i właśnie w ten sposób skończyła się historia miasta Bytom z KM.
KZK GOP to firma w której posiedzeniach uczestniczy P.KOJ i bierze za to wcale nie małą kasę a więc dlatego jestem wzburzony postępowaniem tej pseudo firmy a także szkodliwym działaniem P.KOJ dla miasta Bytom (pakiet sosnowiecki oraz pakiet katowicki stawki za wz/km do pomarzenia).
Jak ktoś mi wskaże miasto w europie takie jak Bytom ( ok.180000 mieszkańców nie posiadające własnej firmy KM ).

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 22:20 #39350

• vanstypeks
  • vanstypeks Avatar
  • Gość
  • Gość

PKM Bytom był instytucją która działała bodajże do 1998 roku jeżeli chodzi o prawo własności do w/w firmy miasto pozbyło się aktywów po zakupie ostatnich ikarusów 412 i właśnie w ten sposób skończyła się historia miasta Bytom z KM.
KZK GOP to firma w której posiedzeniach uczestniczy P.KOJ i bierze za to wcale nie małą kasę a więc dlatego jestem wzburzony postępowaniem tej pseudo firmy a także szkodliwym działaniem P.KOJ dla miasta Bytom (pakiet sosnowiecki oraz pakiet katowicki stawki za wz/km do pomarzenia).
Jak ktoś mi wskaże miasto w europie takie jak Bytom ( ok.180000 mieszkańców nie posiadające własnej firmy KM ).

i myślisz że to wszystko wina Koja?
W dobie wolnego rynku nie ma czegoś takiego jak miejskie PKMy, wszystko działa na zasadzie zysku i strat. A pokaz mi miasto które ma własną KM? w nas wszystko jeździ dla KZK GOPu

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 22:37 #39352

• bolko
  • bolko Avatar Autor
  • Gość
  • Gość
PKM Sosnowiec PKM Katowice PKM Jaworzno PKM Tychy na Śląsku oraz w Polsce MZA Warszawa, MPK Kraków, MPK Poznań oraz dużo mniejsze miasta Polski.
Niemcy BVG Berlin wymieniając wszystkie miasta to tylko szkoda czasu starczy wejść na stronę TED (zamówienia publiczne i widać które miasta w europie mają swoją KM).

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 22:44 #39356

KZK GOP to firma w której posiedzeniach uczestniczy P.KOJ i bierze za to wcale nie małą kasę a więc dlatego jestem wzburzony postępowaniem tej pseudo firmy

KZK GOP to nie firma ;) .

Londyn, Rybnik, Chorzów, Zabrze, Elbląg (autobusy), zresztą większe miasta starają się zmniejszać udzial swoich spółek w przewozach (np. Gdańsk, Kraków, Wrocław, Warszawa). Zdanie, ze przez nadzór właścicielski miasta nad firmą przewozową ma się lepszą komunikację jest złudne- lepiej kiedy ma się nad nią nadzór wynikający z umowy, a nie z własności, bo wtedy nie ma narzędzia etatyzmu :-)

Komunikacja miejska w Bytomiu. 2010/03/10 23:07 #39359

• Dyńka
  • Dyńka Avatar
  • Gość
  • Gość
Ratnik, piękne wagony może kiedyś nasze tramwaje będą tak wyglądać.Oby.
svistu, oby takie pojazdy u nas jeździły :yeah:

Moderatorzy: Ghost
Bytomski.pl - 2019 - Wszelkie Prawa Zastrzeżone